'Speed Flying' kanatları hangi gruba dahil ?

Havacılık hakkında sohbetler,geyikler...

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
ORKO
Mesajlar: 893
Kayıt: 14.09.2005, 21:23
Ad Soyad: Mehmet Gönüllü
Şehir: Konya / Fethiye-Ölüdeniz
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

'Speed Flying' kanatları hangi gruba dahil ?

Mesaj #1 gönderen ORKO » 1 on yıl 4 yıl önce (11.04.2010, 22:30)

Bir süredir kafamı megul eden bir soru var... hız paraşütleri veya şu kayak yaparken kullanılan paraşütler, hangi gruba dahil ? veya tamamen ayrı birşeymi ? skydiving paraşütünü andırıyor... yada kulakları koparılmış bir yamaç paraşütünüde andırıyor biraz... :)

eğer bu kanatlardan kullanan pilotlar varsa ve bize biraz bilgi verirse sevinirim...

biçok kaza videosunuda gördüm bu hız paraşütlerinin... :!: onuda söyliyim...

böyle bir kanatın uçuşunu bir kere gördüm... spiralde, normal yp nin nerdeyse iki katı fazla çöküşü var... adam iki manevra yaptı, irtifa indi yarıya... :shock: dalıveriyor elliham...

bu konuyu açmamın başka bir sebebide, böyle bir alet düşünen kişilerin nasıl bir şey alacaklarının farkında olması için... benimde aklımdan geçmiyor değilde... :D
Dosya ekleri
ozone-bullet009.jpg
speed%20flying%20ecole.jpg
ozone-bullet.jpg
speed_flying_500x294.jpg


Kullanıcı avatarı
ORKO
Mesajlar: 893
Kayıt: 14.09.2005, 21:23
Ad Soyad: Mehmet Gönüllü
Şehir: Konya / Fethiye-Ölüdeniz
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #2 gönderen ORKO » 1 on yıl 4 yıl önce (12.04.2010, 11:21)

yan tarafta emmolunun 'UÇUŞ' :) sitesi var... bide oraya sorayım...


cevap gelmemesi normal, çünkü ülkede daha yp ile bile daha yeni yeni tanışılıyor... tahminimce-kanımca bu şekil uçuşlar 3-5 seneye kadar anca başlar gibi...

bununla yapılabilecek bikaç uçuş şekli...

1) 30 km nin üzerindeki rüzgarlarda takılmak... (bu madde biraz ılımlı... eh işte)
2) paramotorla ama trike la uçuş (tirike, trake, tırayk, trak) ( trike sız koşuya bacaklar yatişemeyebilir. değil yetişemez )... denememenini şiddetle tavsiye ederim...
3) çoluk çocuk yer çalışması... (10 yaşına kadar (cüsseye göre değişebilir, çocuk 7 yaşında, ama yarmagül gibi, çocuk 13 yaşında, gamaz gibi)... ) siz genede bu son maddeyi yapmayın... çocuğunuz paraşütü götürür biyere uçmaya kalkar falan...

4)bu alete hiç bulaşmayın... SKYDİVER lar hariç ;)

Kullanıcı avatarı
skydiver
Mesajlar: 462
Kayıt: 23.12.2004, 21:23
Ad Soyad: Volkan Şekerci
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #3 gönderen skydiver » 1 on yıl 4 yıl önce (12.04.2010, 13:45)

Speed Riding, henüz yeni bir spor dalı. Başlangıcı yine performans paraşütlerin (skydiving) tepelerden havalandırılmasıyla oluştu. Performans paraşüt nedir öncelikle bunu incelemekte fayda var.

Yazımın bu kısmında "paraşütçülük" ya da "paraşüt" kelimelerinde anlatılan dal ve ekipman tamamen skydiving terimleridir, "serbest paraşüt" kelimesinin yanlışlığını vurgulamak için kullanıyorum. Karıştırılmaması için önceden yazayım.

Paraşütçülükte son 2 yıla kadar iki tip farklı kumaş kullanılıyordu. Bunlardan birisi F 111 denilen, hava geçirgenliği olan ve daha az performans vererek daha fazla tölerans imkanı sağlayan paraşütlerdir. Hedef, öğrenci ve b.a.s.e paraşütleri F 111 kumaştan imal edilir ve kanat profilleri kalına yakındır. Bu paraşütlerde paraşüt, hızlı kumada almaz, stall'a girse bile frenler bırakıldığı saniyede yeniden (biraz şokla) dolar. Temel olarak kumaşın sağladığı en büyük avantaj hatalı dönüşleri tölere etmesi, stabil bir uçuş sağlaması ve yavaş olmasıdır.

Diğer bir kumaş türü olan ZP (zero porosity - sıfır geçirgenlik), F 111'in hava geçirmeyen versiyonudur denilebilir. ZP kumaş, hava direncini en aza indirir (sürtünme azdır), böylelikle çok yüksek hız ve performans kazandırır. Zaman içerisinde paraşütlerin aerodinamik yapısı da buna göre değişmiş, daha ince, farklı cell konfügirasyonlarına geçilmiş (üçgencell gibi) performans en üst seviyelere taşınmıştır.

Performans paraşütlerin kullanılabilmesi için temel paraşüt manevraları, hakimiyeti, derinlik ve uçuş hissiyatının tamamen kazanılmış olması gereklidir.

Örnekleyecek olursak 200 sq ft ( feet kare) boyutundaki ve aynı tasarımdaki bir paraşütü hem F 111 hem de ZP kumaşla imal ettiğimizde,

F111;
Standart paraşüt uçuş performansı sağlar. Herhangi bir manevrada tölerans payı vardır ve hataları görmezden gelir. Hatta palye zamanını bile tutturamasa öğrenci, güzel bir şekilde yere indirir.

ZP;
Performas özellikler gösterir. Hızı ve dönüşleri çok hızlıdır. Kontrolü kolaydır ancak yere yaklaşma hızından dolayı palye zamanı kestirilemez, kesinlikle hata yapılmamalıdır.

Bu nedenle performans (hızlı) paraşütlere geçişte, belirli bir geçiş prosedürü vardır. Kaldı ki hızlı paraşütlerin de içlerinde çeşitler vardır. Önce klasik kanat profiline sahip hızlı paraşütlere (örnekte olduğu gibi), derinlik hissi kazanıldıkça da 50-100 atlayış içerisinde eliptik performans paraşütlere geçilir. Misal 290 sq ft F111'den sonra 200 sq ft performansa geçilir ve bu süreçte giderek bu paraşütün boyutu azaltılır. 150 sq ft'lik bir klasik performans paraşütten sonra yine 190 veya 200 sq ft'lik eliptik bir performans paraşütle atlanabilir. Aynı sistem burada da devam eder ve tecrübe-hissiyata göre boyut azaltılır.

SPEED RIDING PARAŞÜTLERİ

Speed Riding paraşüt tasarımları çıkmadan evvel bu spor karadan yapılıyordu ve yine yüksek performans eliptik perfvormans paraşütlerle gerçekleştiriliyordu.

Örnek video:
video/88/Skydi ... ound-Lauch

Daha sonra tasarımlar glişti ve günümüzdeki halini aldı. Koşarak havalandırmak çok çok zordur çünkü paraşüt çok hızlıdır. Ve %90 oranında eliptik performans paraşüt kullanmış paraşütçüler (skydiving) icraa eder.

Yani özetle,

Sağda solda bazen denk gelinen ilanların gazına gelip almayın, alırsanız da skydiving'e başlamadan, eliptik ZP paraşüt performansı nedir görmeden kesinlikle denemeyin. En hızlı yamaç paraşütünün 10 katı üstünde uçuş ve alışık olmadığınız bir dalış hattı var.

SAYDIĞIM ŞARTLARI YERİNE GETİRMEMİŞ KİŞİLER İÇİN %100 TEHLİKELİDİR!

Ki performans paraşüt kullanıyor olmak bile yeterli değildir mutlaka (bana göre) canopy piloting eğitiminin alınmış olması gereklidir aynı zamanda.

Sevgiler.

Volkan

Not: ZPX adında yeni bir kumaş üretti Aerodyne firması yine skydiving performans paraşütlerde kullanılmak üzere. Daha az yer kaplıyor, daha sağlam ancak ben ayrı bir kategoride ele almadım bu kumaşı.

Kullanıcı avatarı
ORKO
Mesajlar: 893
Kayıt: 14.09.2005, 21:23
Ad Soyad: Mehmet Gönüllü
Şehir: Konya / Fethiye-Ölüdeniz
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #4 gönderen ORKO » 1 on yıl 4 yıl önce (12.04.2010, 17:52)

Konuyu açarken gereksiz bir konu açtığımı düşünüyordum ama Volkan'ın cevabından sonra hem Speed Flying kanattan vazgeçtim (ilerde belki...) hemde bu aletlerin ehil olan kişilere bile risk teşkil ettiğini öğrendik...

cevap için teşekkürler... ;)