XC'de su tüketimi ve su kaybı kontrolü nasıl sağlanır?

Güvenlik ve uçuş tekniği ile ilgili yazıları bu kategoride paylaşabilirsiniz.

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
SEMİHA
Mesajlar: 82
Kayıt: 02.02.2006, 10:38
Ad Soyad: Semiha Dinçel
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

XC'de su tüketimi ve su kaybı kontrolü nasıl sağlanır?

Mesaj #1 gönderen SEMİHA » 1 on yıl 4 yıl önce (11.09.2009, 13:32)

XC ucusu yaptığımız günlerde sıcaklık 30-40 derece arasında oluyor. Kalkışta o donanımla bir saat bekledigimiz bile oluyor. Su tuketme konusuna cok dikkat etmeme ve yanıma yedek su almama ragmen ucus bittikten sonra litrelerce su&ayran&soda icme ihtiyaci duyuyorum. Çay bir nebze olsun kesiyor.
Sporcu içecekleri günde yarım litreden fazla önerilmiyor.
Artık kalkış kontrol listemde inisten sonra kullanacağim yedek su ve sakız da var.

XC dokumanlarını araştırdığımda ucus sırasında 2 LT lik yarısı donmuş su öneriliyor. Karbonatlı içecekler kesinlikle önerilmiyor. Ayrıca suya ilave birşeyler katmayın bakteri oluşumu sizi hasta etme ihtimali var notu düşülüyor.
Evet ucus oncesi/sırasında su tüketimi nasıl olmalı ve XC'de sukaybını nasıl en az'a indirebiliriz?

Önemli Not: XC'de tuvalet ihtiyacı nasıl karşılanmalı bu başlıkta değil baska bir baslık altında tartışılırsa iyi olur.


Kullanıcı avatarı
ASİ
Mesajlar: 139
Kayıt: 05.01.2007, 00:57
Ad Soyad: Engin Karabudak
Şehir: İzmir
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #2 gönderen ASİ » 1 on yıl 4 yıl önce (11.09.2009, 13:45)

tuvalet ihtiyacını karşılamak erkeklerde sorun değil ama kızlarda nasıl olur bilemedim şimdi :)

ama dünyada yarışma pilotu birsürü bayan var. direk harnesten çıkıp tuvaleti yapmak zor olur, sanırım ara aparat kullanarak bu sorunu çözüyorlar (sonda yada ona benzer birşey)

Kullanıcı avatarı
madblue
Mesajlar: 42
Kayıt: 05.06.2006, 14:16
Ad Soyad: Serhat Özel
Şehir: Ankara
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 1 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #3 gönderen madblue » 1 on yıl 4 yıl önce (11.09.2009, 17:34)

Merhabalar;
Yamac Parasutu sporunu, malzememizi sirtimiza alip tepeye cikiyoruz ve basliyoruz ucmaya seklinde dusunerek yapıyorsak bu gibi sorunlar ile bogusmak kacinilmaz. Bu sporu kafa yorarak, vakit harcayarak, konusarak, sorarak, hazirlanarak ; yasam bicimi haline getirerek yaparsak keyif ve konforuda bir o kadar artacaktir.
Yamacta ve sonrasinda su ihtiyaci oluşması bir çok parametreye bağlıdır. Çözüm yollarıda bir o kadar seçeneklidir ve tercih içerir.
Örneğin; Su sorununuz ile ilgili beslenmeye yonelik cozum olusturmak, gunluk beslenme aliskanliklarinizi sadece ucus gunu için degil, oncesinde de ayarlayarak yapmanız ile olacaktır. Bir onceki gun alkol alimi, icilen kafeinli icecekler, mineral alimi, yenen yağlı yiyecekler, alınan protein, karbonhidrat miktarı v.s. gibi... Sporcu diyetlerini incelemek gerekiyor. Bu diyetler vücut yapiniza ve gunluk yasamanizdaki kalori harcamaniza, metabolizma hızınıza, antrenman yogunlugunuza gore degisecektir. Dağcıların yöntemleri bu konuda bize en çok yardımcı olabileceklerdir. Dağda imkan olduğu sürece saf su içilmez. Çünkü susuzluğunuzu o an için giderirsiniz ama çabucak vücuttan atılır. Vücutta suyu tutacak iyon ve mineral dengesi onemlidir. Uçuştan önce yenen meyveler ve yemekler çok etkili. Su ihtiyacı ile ilgili Katkı maddeleri de bu konuda muhteşemdir. Bakteri oluşumunu önleyen bir çok termos ve benzeri su torbaları mevcut. Bunlar ile katkı maddeli içecek hazırlanarak rahatlıkla kullanılabilir.
(Not: Çelik termoslar hem hafif hem de kırılmaz, su torbaları yerde çok kalanlar için sıvının sıcaklığını dengeleyemiyor ama boş iken yer kaplamıyor, + balast olarak kullanılabilir)
Ben su sorununu diyet ile çözmekten ziyade ekipman ile çözüyorum. Ferrinonun anti-bakteriyel kamışlı su torbasını kullanıyorum ve çok memnunum. Çünkü su koyma deliği dışında komple açılarak yıkanabiliyor, bakteri üremesi ve koku yapmıyor. Harnesin sırtına vücüduma yakın yere atıyorum.Yamçta beklerken harnesin üstünü örtmezsem güneş ışığından çabuk ısınıyor. Kamışı neoplen kaplı olduğundan 1 metreye yakın kamışındaki bekleyen suda fazla ısınmıyor ve kamış ezilip, delinmiyor. Uçarken kamıştan emerek içiyorum.Toz olmaması için emziğinin kapağıda mevcut.Bulut tabanında iki tur atınca soğuyor.1,5- 2Lt su veya tang dolduruyorum ve inince de kullanıyorum. İsteyenlere temin edebilirim.

Kullanıcı avatarı
madblue
Mesajlar: 42
Kayıt: 05.06.2006, 14:16
Ad Soyad: Serhat Özel
Şehir: Ankara
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 1 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #4 gönderen madblue » 1 on yıl 4 yıl önce (11.09.2009, 17:45)

Birde uzun uçuşlarda ve irtifada ağız kuruluğu yaşadığım aklıma geldi. Bunun için rus dağcılar sakız çiğniyor. Ama beklenmedik durumlarda boğaza kaçmamasına dikkat etmeli. Nefes yollarınında nemli kalmasını sağlıyor. + Balaklava ile ağzımı kapatmakta bu kuruluğu oldukça önlüyor.

Kullanıcı avatarı
kafkasvet
Mesajlar: 26
Kayıt: 12.07.2006, 09:29
Ad Soyad: Murat Ercan
Şehir: Bursa / Kayseri
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #5 gönderen kafkasvet » 1 on yıl 4 yıl önce (11.09.2009, 21:33)

Havada ucus esnası boyunca kesinlikle sakız öneririm. Falım sakızları hariç hepsi belli bir zaman sonra agızda eriyor.Hepsini denedim.Sadece falım taş gibi agızda 5 sat garantili :) susuzluga basit etkili yöntem.İnişte de köylere yakın iniş... sıvı kaybının careleri arasında..