Ormanlı da yelken yapanlar......

Yamacparaşütü ile ilgili genel konuları buraya yazabilirsiniz.

Moderatör: Moderatör Ekibi

kerem
Mesajlar: 21
Kayıt: 25.01.2006, 10:28
Ad Soyad: Kerem Aydın
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Ormanlı da yelken yapanlar......

Mesaj #1 gönderen kerem » 1 on yıl 8 yıl önce (05.02.2006, 10:50)

ARKADAŞLAR MERHABA,
Geçen gün elime yamaşüt dergisinin bir sayısı geçti...ormanlı ile ilgili resimler vardı....orada uçma imkanım olmadı...bana çok yakın olduğu için ilgimi çekti....ormanlı da yelken yapan arkadaşlar....grubu ve beni ormanlı ile ilgili olarak bilgilendirirlerse çok seviniriz....

en uygun uçuş dönemleri,rüzgar durumu ,ulaşım,avantaj ve dezavantajları nedir merak ediyoruz..... :shock:

orada yelken yapan arkadaşların gözlem ve tecrübelerini bizimle paylaşmaları bizim için çok faydalı olacaktır eminim.... ;)

şimdiden teşekkür ederiz... ;)


Kullanıcı avatarı
onursan
Mesajlar: 202
Kayıt: 14.07.2005, 15:59
Ad Soyad: Onur San
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 1 / 0
Yaş: 45
Pilot Menüsü: 

Mesaj #2 gönderen onursan » 1 on yıl 8 yıl önce (06.02.2006, 02:31)

selamlar,

bişeyler karalamak isterim.

konum: ormanlı, çatalca'nın karadeniz kıyısında bir köy. karaburun'dan biraz daha batıda kalmakta. cephesi kuzeydoğu'ya bakmakta.

ulaşım: çatalca'dan karacaköy'e giden otobüsler ormanlı köyü'nden geçmekteler ancak oradan sahile yürümek kasar. onun yerine araba ile gidecek arkadaşlarla haberleşmek ve buluşarak gitmek daha akıllıca. (kerem: nerde oturduğunu vs. bana özel mesajla gönderebilirsen uygun zamanda beraber gidebiliriz)

geri kalan husus: kalkış 2, sıkışık olarak 3 kanadın serileceği kadar genişlikte. rüzgar kuzeydoğu iken güzel uçuş çıkıyo, kuzey eserse yine güzel uçuş çıkıyo :) istanbul'da yazın hemen hemen her zaman kuzey esiyo ve hemen hemen her haftasonu ormanlı uçuşa müsait gibi görünüyo. tabii gitmeden bilemiyosun. ballı arkadaşlar ilk gittiklerinde canavar gibi uçarken kimi arkadaşlar 8 kere gidip uçamıyo. gitmeden banyo şart :) kalkıştan hemen sonra kaldırıcı banda giriliyo, kalkışın solundaki yüksekçe tepe önünde irtifa alınarak ister doğuya ister batıya uzayabiliyosun. patlak havada sahilde yer çalışması güzel oluyo. kumda dilediğince şoparabiliyosun.

ormanlı'nın kendine has özellikleri: karadeniz kıyısında olduğu için rüzgar son derece stabil, nerdeyse sallanmıyosun bile. pür yelken uçuşu. sadece çok sıcak yaz günlerinde öğle vakti belki oluşan termik etkisi ile kanat biraz sallanır. bantta batıya doğru 15km gidildiğini ve geri gelindiğini biliyorum. doğuya doğru da gidildiği söylentisi var ama doğruluğunu teyit edemem.

deniz kenarı olduğu için uzak biyerlerde patladığında kumda o malzeme ile gittiğin kadarını yürümek zorundasın. kimi deli tabir edilen arkadaşlar biyerlere tırmanıp kendi kalkış pistlerini oluşturup uçarak geri gelmişlerdi. ama yürüyerek gelenlerin sayısı daha fazla. ayrıca cep telefonu da her zaman çekmiyo, güvenmemek gerek ;)

güzel bi hava yakaladığında sabahtan akşama kadar inmeden uçabiliyosun. tabii arada inip, koşa koşa işeyip, biraz su içip tekrar kalkıyosun. 7 saat uçan arkadaşlar var. wingover, iyi havada yerden havalanmak, top landing, gibi şeyler her zaman yapılıyo.

ortamın tek kötü yanı, kalabalık olduğu zaman kalkış önünde abartı bi trafik yaşanması. güvenli bi bölge olduğu için yelkene yeni başlayan arkadaşlar için ideal. bu bağlamda hava trafiği açısından tehlikeli. işi biliyosan irtifayı aldıktan sonra hemen topluklayacan o civardan. eğer hava zayıfsa, tutunabilmek için yukarıda bahsi geçen kalkışın solundaki tepecikten faydalanmak gerek (başka alternatif yok). bu şekilde düşünen 3 pilot daha oldu mu, doğal seleksiyon sonucu en az 1 tanesi yere iner. korkusuzca, kahramanca diğerlerinin üzerine üzerine giden deli adam havada kalır.

kısacası tek dezavantaj hava trafiğinin çok olması. onun dışında beni şimdiye kadar rahatsız eden bişey olmadı. trafik kurallarını bilmeden uçmamak gerek arkadaşlar, hiçbir yerde, hiçbir zaman !!!

sevgiler.

kerem
Mesajlar: 21
Kayıt: 25.01.2006, 10:28
Ad Soyad: Kerem Aydın
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #3 gönderen kerem » 1 on yıl 8 yıl önce (07.02.2006, 14:23)

ONURSAN HOCAM MERHABA,

yazdıklarınızla bizleri gerçekten çok aydınlatmış oldunuz... ;)

teşekkür ediyorum...yazdığınız ayrıntıların hepsini göz önünde bulunduracağız...

siz gibi diğer katılımcıların da yorumlarını bekliyoruz... :)

saygılar....

GOKHAN
Mesajlar: 4
Kayıt: 27.01.2006, 00:52
Ad Soyad: Gokhan Polat
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #4 gönderen GOKHAN » 1 on yıl 8 yıl önce (09.02.2006, 12:44)

onursan abı benı de gotur gıderken bende gıtmek ıstıyorum....

Kullanıcı avatarı
nidaakiz
Mesajlar: 28
Kayıt: 02.03.2005, 00:06
Ad Soyad: Nida Akiz
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 1 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #5 gönderen nidaakiz » 1 on yıl 8 yıl önce (03.03.2006, 23:35)

Herkese selamlar;

Onursan güzel açıklamış. Ben de söylediklerine katılarak birşeyler yazmak istedim.

Ormanlı da kalkış yerinin hemen altında bir kafe var. köftesi cazip.

Sahilde guzel yaz gunlerinde çadır kurmak guzel.

Havalanıldığında uçsuz bucaksız deniz, sou görünmeyen çok uzun ve çok geniş kumsal. orman ve göl manzarası. dahası ne olsun.

kumlarda kite çalışması mümkün ancak dikkat edilecek önemli iki nokta var. kum cell lerden içeri girer ve çıkartmak için uğraş ister. en önemli konu ise bilhassa çok dalgalı kış gunlerinden çıkışta, bahar aylarında kumsaldaki pek farkedilmeyen zift, gemilerin sintine atıkları. paraşütünüze bulaştığında pek hoş olmuyorlar.

ileride bir noktada patlandığında bazı kalkış noktaları mevcut. ancak bu yaz tanışacağımız arkadaşlara sıfır irtifadan, yani ayaklarımız kumsala değerken kaldırdığımız kanadı kafenin yanındaki wc ye dayayarak (yaklaştırarak) nasıl havalandığımızı gösterebilirim inşallah... :) şaka değil...

alınan irtifanın durumuna veya ruzgarın patlaklığına göre deniz üzerinde uçma keyfi de ayrı bir lezzet.

denize girerken dikkatli davranmanızı öneririm. moralinizi bozmak istemem ama karadeniz işte bu, insanlar gözlerimizin önünde öldüler ve deniz onları 3-4 gün sonra verdi. yazın kalkış yerinin altı ormanlı köyünün işlettiği sanıyorum bir plaj. birçok kişi denize ve kafenin yanındaki çardaklarda mangala geliyorlar. Yine de denize girmenizi öneririm tabi ki!!! sakın yanlış anlaşılmasın sadece biraz dikkat... uyarı için....

çadırlarımızı kurup cuma ve c.tesi geceleri kalıp pazar günü de istanbula dönüyoruz. çok güzel oluyor. tavsiye ederim. herkes çekildikten sonra ormanlıda kamp da ayrı bir keyif.

bir uyarım daha var ki o da ormanlı nın sivrisineği. köyde celtik tarlaları mevcut. bunlar çok sivrisinek üretiyorlar. akşam saatlerinde bir anda binlercesi ortalığa çıkıyor ve her tarafınızı 1 hafta şiş kalacak çekilde sokuyorlar. evet 1 hafta. bunlar müthiş sivriler. kollarımı adeta yıkarcasına sürdüğüm sinkov off benzeri sinek kovucular daha üzerimde kurumadan bile koluma inip sinkovun üzerinden sokanları gördüm. inanın abartmıyorum. çadırınızı rüzgarlı bir mekana veya kumsala (ormandan ve bitkilerden uzak) kurarsanız daha az etkilenirsiniz.

wc çok temiz değil. malum... erkeklere heryer wc de bayanlar için hadikap... :)

uçuş hakkında söyleyecek o kadar çok şey var ki bunu sizin keşfinize bırakıyorum. en fazla şunu söyleyeyim: az rüzgarlı dönemlerde kaldırıcı bantta kalmak için çok kasmak ve tepelere çok yakın uçmak gerekebiliyor. aman dikkat. tepelere, çalılara yapışanları çok gördük. böyle az rüzgarlı günlerde eğer muhitte yeni iseniz çok kasmaya gerek yok, hemen denize doğru dönmece ve riske atmamak için kumsala yumuşakça inmece... deneyim kazandıkça zaten çok daha iyi yaklaşmak sizin için de mümkün olacaktır.

ormanlıda güzel hava olduğu zaman sanki şenlik yeri gibi bir sürü uçan ile karşılaşmak mümkün.

istanbul TEM mahmutbey gişesine uzaklık 80 km. dir.

her türlü sorunuz için adresim: nidaakiz % gmail.com

sevgilerimle,
nida akiz

not: mesaj izinsiz olarak edit edilerek mail adresi değiştirilmiştir, kusura kalınmaya -- onur san

Kullanıcı avatarı
onursan
Mesajlar: 202
Kayıt: 14.07.2005, 15:59
Ad Soyad: Onur San
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 1 / 0
Yaş: 45
Pilot Menüsü: 

Mesaj #6 gönderen onursan » 1 on yıl 8 yıl önce (04.03.2006, 01:07)

selam,

zift dedin, ben de çözümünü söyleyeyim. kanadınıza zift bulaşırsa, zift kurumadan yerlerde bol bulunan sigara izmariti (sünger kısmı) ile temizleyebilirsiniz. son derece etkili bi yöntem. zati sigara filtresinin işi de zifti tutmak.

yaşasın filtresiz sigara, kısa ömür!!!

not: arkadaşlar, forumda mail adreslerinizi açık olarak vermeyin. forumlarda sörf ederek e-mail adreslerini toplayan programlar mevcut. anlayamadığınız bi şekilde spam almaya başlayabilirsiniz. @ işareti yerine %, [], [at] gibi şeyler kullanabilirsiniz.

sevgiler.


Kullanıcı avatarı
peker26
Mesajlar: 9
Kayıt: 08.03.2006, 18:42
Ad Soyad: Turgut Peker
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #7 gönderen peker26 » 1 on yıl 8 yıl önce (08.03.2006, 18:50)

ormanlı hakkında çok şey duydum
ama tepenin yüksekliği nekadar ve yelken bandı nekadar
ve yelken yaparak ne kadar irtifa alınabiliyo
termik dönmeye müsait mi
bu konularda bilgi werirseniz sevinirim

Kullanıcı avatarı
onursan
Mesajlar: 202
Kayıt: 14.07.2005, 15:59
Ad Soyad: Onur San
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 1 / 0
Yaş: 45
Pilot Menüsü: 

Mesaj #8 gönderen onursan » 1 on yıl 8 yıl önce (08.03.2006, 20:33)

selamlar,

kalkış yeri denizden 30m kadar yüksekte. yelken bandı doğuya ve batıya 15'er km kadar uzuyo. batıya 13 km giden ve gelen olduğunu biliyorum, doğu konusunda sadece kulaktan dolma bilgiler var bende.

yelken yaparak çok seyrek de olsa 200m'nin üzerinde irtifa alınabiliyo. normal şartlarda banttaki yüksek tepelerin önünde 100 - 150m civarında bi irtifaya ulaşılabiliyo.

bölgede tamamen dinamik yelken şartları hakim. çok seyrek olarak termik oluşuyo ve rüzgarın etkisi ile dağılıyo. dinamik şartlar hakim olduğu için de termik dönmek gibi birşey söz konusu değil maalesef.

sevgiler.