Videolarınız düzenlerken dikkat etmeniz gerekenler.

Uçuş fotoğraflarınızı bu katogoriye yükleyebilirsiniz.

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Videolarınız düzenlerken dikkat etmeniz gerekenler.

Mesaj #1 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (27.10.2012, 21:57)

Arkadaşlar merhaba,

Hepimiz, uçuşlarımızı videoya çekmeye çalışıyoruz ve bu videolarıda zaman zaman buradan paylaşıyoruz. Yabancı videolarıda gıptayla seyrediyoruz ve nasıl böyle güzel düzenlemeler yaptıklarını merak ediyoruz.
Videoları düzenlemek için çok çeşitli, basit yada gelişmiş programlar mevcut. (Örnek: Movie maker, Ulead Studio, Sony Vegas, Pinaccle Studio, Adobe Primeire, After Effect vs.vs.) Video düzenlemeyi bilenler zaten kullandıkları programın özelliklerini yavaş yavaş öğreniyorlardır. Güzel video hazırlamak her nekadar programla alakalı görünsede, aslında önemli olan sizin hayal gücünüzdür. Yani her şey sizin kafanızda başlar, bazen kullandığınız program sizin kafanızdan geçenleri yapamaz, o zaman daha gelişmiş bir programa geçmenin zamanı gelmiştir. Gelişmiş bir program kullanıyorsanız ve kafanızdan geçeni yinede yapamıyorsanız; demekki o video düzenleme programını iyi bir şekilde öğrenememişsinizdir. Google danışıp yapmak istediğinizi ve programın ismini bir arada yazarsanız yardımcı dersler karşınıza çıkar.
Bazı programlar basittir. Videonuzu sürekler içine bırakır keser biçer ve en son render alırsınız. (Render= Programda kesip biçtiklerinizi birleştirip video haline getirme) Bazı programların render süresi uzun bazılarının ki çok kısadır. Bu tamamıyla videonun uzunluğuna, çıktı kalitesine, verilen efektlere göre değişir.
Basit bir program kullanıyorsanız ve fazla bir seçeneğiniz yoksa, bu program çok basit birşekilde video oluşturacak, sizi fazla bekletmeden render yapacak ve videoyu size seyrettirecektir. Fakat seyrettiğiniz videodaki görüntü kalitesi sizi memnun etmeyebilir. Bu sonuçlarla karşılaşmak istemiyorsanız, biraz daha gelişmiş programlar kullanmalısınız.
Bazende kullanmaya alıştığınız program bazı videoları bir türlü kabul etmez. Bu tamamen kodeklerle alakalıdır ve video kameranın çektiği formatı düzenleme programı kabul etmez. Bu durum eski sürüm bir düzenleme programı kullanıyorsunuz başınıza sıkça gelecektir. Mesela Sony Vegas kullanıyorsunuz. Bu güne kadar cep telefonunuzla yada compak bir kamerayla çektiğiniz görüntüleri sorunsuzca düzenliyordunuz. Ne zamanki parayı buldunuz ve Gopro aldınız, hevesle videoyu düzenleyeceğim derken bir baktınız ki Vegas gopro videolarını kabul etmiyor. Bu Sony Vegas programının düşük bir sürümünü kullanıyorsunuz demektir. Ya daha yüksek bir sürüme geçeceksiniz yada zahmetlide olsa, gopro videolarını önce normal avi formatına dönüştürecek ve sonra düzenleyeceksiniz. Unutmayın videolarınıza uygulayacağınız her türlü codek değiştirme işlemi, görüntünün kalitesinden feragat etmenize yol açar. Yinede uzun yolu tercih edenler için Format Factory isimli dönüştürme programını öneririm. Nispeten daha az kayıplı dönüştürmeler yapabilirsiniz. Yok arkadaş ben çektiğim kadar net videolar paylaşacağım diyenlere ise kullandıkları programın sürümünü yükseltmelerini tavsiye ederim.
Bundan sonraki tavsiyelerim, görüntü kalitesinden taviz vermek istemeyenler içindir.
Gopro kameranız yada handy cam türü kameralarınız var ve çektiğiniz videoları en kaliteli şekilde paylaşmak istiyorsanız.
Öncelikle gelişmiş bir video düzenleme yazılımı kullanmalısınız. Ben genellikle sony vegas Pro 10 kullanıyorum.
Kullandığınız program her ne olursa olsun birinci kural, çektiğiniz video kalitesinde düzenleme yapmanızdır. Yani Gopro yada başka bir kamerada full HD 1080 30 p kayıt yaptıysanız, düzenleme programındaki çalışma sayfanızıda bu şekilde ayarlamanızdır.
Eğer 720 60 fps kayıt yaptıysanız çalışma sayfanızda bu ayarda olmalıdır. (Render ayarlarını kafaya takmayın. Onu zaten ayrıca yapacaksınız.) Hemen hemen her program yeni bir düzenleme sayfası açtığınızda ya sizin kaydettiğiniz en son ayarla, yada programda yüklü olan başlangıç sayfası ayarıyla yeni sayfa açar. Kullandığınız programların bazıları new dediğinizde size nasıl bir sayfa açılacağını sorarken ve size seçme şansı tanırken, bazıları maalesef öyle bir şans tanımadan açar. Sizin yapmanız gereken programınızın properties ayarlarından açılan sayfayı kontrol etmek ve projenize uygun sayfa açmaktır. (Lütfen kullandığınız programın properties ayarlarına nasıl girileceğini sormayınız. Google amcaya danışınız. Onlarca program kullanmama rağmen, sıklıkla kullanmadığım için bazı programların ayarlarına nasıl girileceğini unutmuş durumdayım. Genel olarak ya file seçeneğinde yada edit seçeneğinde bulunur.)
Pekiii, atıyorum 720 30 p bir video düzenleyeceksiniz ve doğru şekilde düzenleme sayfası açtınız. Videonuzu attınız ve çalışmaya başladınız. Her şey gayet güzel gidiyor. Görüntüleriniz kask kameranızdan çektikleriniz. Fakat arkadaşlarınızda sizin kalkışınızı ve inişinizi cep telefonuyla yada başka makinelerle çektiler. Kalkışınızı çeken makine cep telefonu ve 30 fps yerine 640*480 25 fps ile çekim yapmış, inişinizi çeken makine ise HD 1080 60 fps çekim yapmış, şimdi ne olacak? Bazı programlar otomatik olarak videoyu çalışma sayfasına sığdırıp (yani boyutlarını otomatik ayarlayıp) fps ayarlarınıda otomatik yaparken, bazı programlar ise bunu sizin yapmanızı ister. (Bu arada fps:frame per second:Saniyede kare sayısı) Sizin çalışma sayfanız 30 fps ise ve 60 fps lik görüntüyü düzenlerken görüntü yavaş hareket ediyorsa yada kesik kesik hareket ediyorsa bunu siz yapmalısınız. (Bana değil Google amcaya danışın.) 720 30 p düzenleme sayfasına attığınız kalkış görüntünüz (640*480) ön izleme penceresinde küçük görünüyor ve kocaman siyah bantlar oluşuyorsa bunuda sizin büyütmeniz gerekecektir. (netlik kaybı bu görüntüde muhakkak olacaktır, önemsemeyin.) Bir diğer hususta 4:3 ve 16:9 görüntü çeken kameralardaki farktan kaynaklanır. PAL sistem kameralar (Avrupada ve Türkiyede kullanılan televizyonlar ve kameralar) 4:3 25 fps kayıt yaparlar. NTSC sistem kameralar (Amerika ve Japonyada)16:9 30 fps kayıt yaparlar. (Birde SECAM var ama kafanızı daha fazla karıştırmayayım.) Yani siz 720 30 p bir düzenleme sayfasına gopro görüntüsünü attığınızda ön izleme penceresinde görüntü tam görünür. Pal sistemde (Türkiyeden alınmış cep telefonu yada kamera) görüntü attığınızda ise ekranın iki yanında siyah boşluklar oluşması normaldir. Lütfen kendiniz bu videoyu ekrana tam oturtacağım diye iki yanından çekmeyin ve insanları şişman göstermeyin. (Her ne olursa olsun videonuzun en boy oranını koruyun. Genel olarak programlar en boy oranını kilitlerler. Siz kilidi açıp sadece videonun yüksekliğini yada genişliğini değiştirebilirsiniz.) Büyütme yada küçültmeyi manuel yapacaksanız, en boy oranını koruyun. Eğer ekrana tam sığdırmak istiyorsanız, videonuzu büyütün ve kenarlarda olacak kayıpları görmezden gelin, eğer ayrıntı kenarda ise o zaman bırakın altta üstte siyah bantlar oluversin. (Bu durum pal dvd 25 fps formatında çalışırken, ntsc görüntü attığınızda sıklıkla başınıza gelir.)
Biz zaten bunları biliyoruz, sadede gel diyenler buradan başlasınlar.
Videonuzu düzenlediniz. Bir sürü kesik kesik videonuz oldu. Bunları birleştirip youtube yada vimeoda en yüksek çözünürlükte yayınlamak istiyorsunuz. Şu anda dünyada en çok kullanılan sıkıştırma formatı H264 mp4 formatıdır. Vimeo ve youtube bu formatları destekler. O yüzden videonuzu render ederken bu formatta render edin.
Asıl sorun çıkacak olan videonun boyutudur. Düzenleme programınız bir sürü kalite sunar. Eğer hiç kayıpsız çıktı almak istiyorsanız sıkıştırılmamış (uncompressed) çıktı almalısınız ki buda videonun uzunluğuna bağlı olarak onlarca hatta yüzlerce GB demektir. Bu seçeneği sadece ve sadece yaptığınız videoları eğer sinemada yada projeksiyonda vatandaşlara izletecekseniz seçiniz. (Nispeten hızlı bir render süresi sağlar.) Youtube veya vimeo gibi hd destekleyen sitelere videonuzu atacaksanız, render kalitenizi internet 720 30 p, yada 1080 30 p şeklinde ayarlayın. Unutmayın 720 30 p çalışma sayfasında çalışıp internet 1080 30p şeklinde çıktı almak sadece video boyutunuzu artırır. (Render süresinide artırır.) 1080 30 p ile çektiğiniz videoları yine 1080 30 p çalışma sayfasında düzenlediniz. Çıktınızı isterseniz internet 1080 30 p olarak, boyuttan kazanmak isterseniz ise internet 720 30 p olarak alabilirsiniz. (Render süresi kullandığınız programa bağlı olarak uzayabilir. Katlanmak zorundasınız.) Hiç kimse HD bir televizyonda bunu seyretmeyeceğinden önemli bir kaybınız olmaz.
İpucu: Videonuzu youtube sitesine yüklediğinizde, yükleme bittikten sonra, videonuzda titremeler fark ettik, düzeltmemizi istermisiniz diye bir soru soruluyor. Hayır teşekkürler seçeneğini işaretleyin.

Videonuzu render ettiniz ve seyrettiniz. Ama yabancıların çektiği videolar kadar net ve canlı renklere sahip olmadığını düşünüyorsunuz. Bunun için kullandığınız düzenleme programının filtrelerinden yararlanabilirsiniz.
İpucu: Kesip biçeceğiniz videoyu düzenleme sayfasına attığınızda video bütünken yani kesip biçmeden filtreleri uygulayın. Kesip biçtikten sonra filtre uygulamaya kalkarsanız her parça için ayrı ayrı filtre uygulamak zorunda kalırsınız. Çok uğraşırsınız. Bütün videoya filtre uygulamanın ise bazı bölümlerde zararını görebilirsiniz. Mesela videonuz akşam üstü çekildi ve başlangıcı biraz karanlık. Siz düzenleme programınızdaki filtrelerden yada efektlerden yararlanarak biraz bright verdiniz. Güneşe doğru ve aydınlık olan yerlerde videonuz çok silik görünebilir. Bu bölümleri kesip verdiğiniz efekti azaltmak, tek tek her parçaya aynı efekti vermekten daha kolaydır.
İpucu: Uygulanacak filtreler: Sharpen: Keskinlik: Videolarınıza orta düzeyde sharpen efekti uygulayabilirsiniz. Bu videolarınızdaki ayrıntıları biraz daha önce çıkarır.
Studio RGB to Computer RGB: Colour Corrector menüsünde bulunur. Renklerin daha canlı görünmesini sağlar. Eğer kullandığınız düzenleme programında böyle bir seçenek yoksa; Saturation efektinde oynamalar yapabilirsiniz. Unutmayın her kameranın bir yoğurt yemesi vardır. Bazı kameralar mesela gopro sarı rengi ağırlık olarak kullanırken, bazıları maviyi, bazıları yeşili kullanır. Siz gerçek ve parlak renklere filtrelerle ulaşabilirsiniz.
Denoise: Renklerdeki oynamaları azaltır. Grain oluşumunu önler. Gözlerinizi kamaştıran renk oynamalarını engeller.

Tek tek bütün filtreleri anlatmaya kalksam ne benim vaktim yeter, nede siz bunları okumaya zaman ayırırsınız. Unutmayın: bütün bu filtreler ve efektler sizin videonuzu güzelleştirmek için yapılmıştır. Eğer gereğinden fazla efekt verirseniz, videonuzu güzelleştireceğinize daha da kötü görünmesine sebep olabilirsiniz. Kullandığınız programın yeteneklerini öğrendiğinizde sizde bu işe şaşıracaksınız. Neticede bu efektleri kendi gözlerinizin beğendiği şekilde vereceksiniz. Bizler beğenmek zorunda değiliz. Yani iş sizde bitiyor. Deneme yanılma yoluyla en güzelini bulacaksınız.

Lütfen kullandığınız program için sorular sormayın. Hepsini bilmem mümkün değil. Genel sorularınız olursa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım.

Aklıma gelen başka şeyler olursa yine bu konuda paylaşırım. Neticede fazla ayrıntıya girmeden genel olarak bahsetmeye çalıştım. Sizler fazla teferruatlı anlattığımı düşünüyorsanız, henüz hiçbirşey bilmiyorsunuzdur.

Küçük bir örnek olsun diye ben aşağıdaki videoyu yükledim. Farkı görün istedim. Lütfen videodaki kusurlar için kusura bakmayın, neticede aceleyle yapılmış ve özen gösterilmemiştir. (Yok efendim bu kadar ahkam kestin ama daha videoları tam oturtamamışsın vb. ifadeler dikkate alınmayacaktır.) Videoda asıl anlatılmak istenen filtrelerin görüntüye neler kazandırabileceğidir.
Gopro Hero2 ve Hero arasında kalite farkı yok diyenler içinde iyi bir örnektir.
http://www.youtube.com/watch?v=AJvx60PV ... e=youtu.be


Kullanıcı avatarı
Human capital
Mesajlar: 954
Kayıt: 24.06.2007, 18:40
Ad Soyad: İbrahim Coban
Şehir: Almanya
Aldığı Beğeni: 88 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #2 gönderen Human capital » 1 on yıl 1 yıl önce (27.10.2012, 23:16)

Bravo Kubilay arkadas,
Iyi emek vermissin. Umid ederim bazi arkadaslar icin yararli olur. Alman pilotlari
forumunda film teknigi konusunda yuzlece sahifeyi bulan tartisma ve fikir alisverilerini
gorunce dogrusu sasiriyorum nasil bu insanlar bu kadar yogun bilgileri ogrenebiliyorlar
diye. Butun mesele guzel bir sey ortaya cikarmayi istemek ve bunun icin gerekli bilgileri
ogrenmeye azmetmek. Avrupali pilotlarin da sizler gibi yardimcilari yok. Gunlerce hatta
haftalarca masa basinda oturup ogreniyorlar. Bizlerin de onlardan bir eksikligi yok.
Sadece egitim acisindan belki daha guzel uretmeye yonlendirilmedik.
Ama kaliteli bir seyler uretmek arzusu bu eksikligimizi de giderebilir.
Selamlar

Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #3 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (27.10.2012, 23:24)

Teşekkürler İbrahim Arkadaş :)
Sen güzel videoları bizimle paylaşıyorsun, bende güzel videolar yapabilmek için gerekenleri paylaşmaya çalıştım. Video hazırlamak gerçekten zor iş. Birde işin ayrıntılarına girince işler arap saçına dönüyor. Ben bilgilerimi aktarmaya çalıştım. İnşallah diğer arkadaşlarda bilgilerini paylaşırlar ve bu konu gerçek amacına ulaşır.

Kullanıcı avatarı
irfan karaman
Mesajlar: 195
Kayıt: 26.05.2012, 10:04
Ad Soyad: İrfan Karaman
Şehir: Kocaeli
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Yaş: 48
Pilot Menüsü: 

Mesaj #4 gönderen irfan karaman » 1 on yıl 1 yıl önce (28.10.2012, 00:09)

tebrik ederim kubilay bey :) video düzenleme ve efekt uygulamalarından kaynaklı bilgi paylaşımından ziyade buraya aktarmaya, anlatmaya çalıştığınız faydalı bilgileri yazmak bile zaman ve emek demek bunun için ayrıca teşekkür ederim :)

bu konuda çokta bilgi sahibi olmamamla birlikte programsal olarak videolardaki hataları örtmekten ziyade birazda, iş başında yaptığımız çekimleri en asgari hatalarla ve doğru ayar ve açılarla kayıt yapıldığı zaman üzerine birde dijital program desteği ile mükemmel sonuçlar elde etmek çokta zor olmayacağı düşüncesindeyim ,

sizinde söylediğiniz gibi bu sektör çok geniş kapsamlı detayları ve incelikleri olan bir sektör , havacılıkta olduğu gibi , bu camiadada kullanılan ekipmanın kalitesi açısından çok önemli rolü var,

sayısal değerler, hassas ayarlar, pikselller,ışık ortamı, çözünürlük oranları bir sürü ince ayrıntı :)


amma velakin insan işin içine girdiğinde yeterki zaman ayırıp kendini versin birde doğru ve kaliteli bir akipman kullanıldığında sonuç olarak,muhtemelen ağız tadıyla izlenebilir işler ortaya çıkaracaktır :)


özetle güzel bir yemek yaptınız ama bunun birde servis kısmı var :) servis güzel ve kusursuz olmalı .


sygılar sunarım :)

Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #5 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (28.10.2012, 01:11)

İrfan teşekkürler,
Tabii ki, profesyonel videolar çekmiyoruz. Belki bunlarıda çekeceğimiz zamanlara az kaldı :D
İş oraya geldiğinde, ışık seçiciden, direktöre, yönetmenden, resim seçiciye, jimyjib kameralardan, farklı lenslerde kameralara, aynı sahneyi dört ayrı kameradan çekmeye, yine aynı sahneyi defalarca çekmeye ihtiyaç var.
Ben amatörce kendi çektiğimiz videoları nasıl güzelleştiririz sorusuna cevap vermeye çalışıyorum.
Aslına bakarsan, kendi videolarımda bile bir an önce videoyu düzenlemek ve paylaşmak için, bu tür zaman alıcı işlerle uğraşmıyorum.
Videonun en başındaki Mustafakemalpaşa Sportif Havacılık logosu görünen ve yazıların başladığı yere kadar olan kısmı adobe after effect programıyla yaptım. İnan sadece bu 15 saniyelik kısım insanın saatlerini alıyor. İşin garip tarafı saatlerce uğraşıp yaptığınız videolardaki hataları görmezden geliyorsunuz. Yani tekrar uğraşmak istemiyorsunuz. Bu 15 saniyelik görüntüden örnek vermek gerekirse; Görüntüdeki tepeler fotoğraf. Bahadır Özşekerci tarafından iniş alanımızdan çekilmiş, kalkış tepemizin ve soaring tepemizin panoramik olarak çekilen en az 6 fotoğrafın birleştirilmesinden oluşan bir resim. Bu resmi alıp after effect programına atıyorsun, maskeler yardımıyla resimdeki gökyüzünü kesip, yerine video görüntüsü ekliyorsun. Bulutlar hareket ediyor. Delta kanat ve yamaç paraşütüde ayrı ayrı resim. Arka planlarını yok ediyorsun ve program yardımıyla hareket sağlıyorsun. Hareketlerin gerçekçi olmasını sağlamak için çok zaman harcamak gerekiyor ve bu zamanı harcamak istemediğinden dolayı basitçe geçiştiriyorsun. Yinede harcanan bir dünya zaman ve emek var. Sonra bir bakıyorsun. Bulutların hareketine göre, yp nin ve deltanın kalkış istikameti yanlış :mrgreen:
Yani ters rüzgarda kalkıyorlar, peki sen bunu umursuyormusun? Tabii ki hayır ;)
Aslında burada anlatmak istediklerim bunlar değil. Bu tür efektler yapabilmek ciddi birikimler gerektirir. Bu birikimlerin yanında ne kadar emek ve zaman harcarsan o kadar mükemmele ulaşırsın. Ben o an çektiğimiz videoyu, basitçe güzelleştirmeye ait bilgiler vermeye çalışıyorum. Fazla bir zamanımızı almayan, gerekli ayarları yaptıktan sonra bütün işleri kullandığımız programa bırakan, neticede daha canlı ve güzel videolar ortaya çıkarabilmek. Asıl konu bu....
Bu konuların içine girdikçe, zaten ister istemez yeni bilgilere ihtiyaç duyuyoruz. Buda daha iyiye gitmek için bize bir klavuz oluyor.

Senin verdiğin örnekle; Yemeğin kusursuz olması için kullanılan malzemelerin ve yemeği yapanın mükemmel olması lazım. Restorantlar insanların hem gözlerine hem midelerine hitap edebilirlerse müşteri kazanırlar. Yani yaptığınız yemeğin lezzeti mükemmeldir ama görünüşü berbatsa, müşteri en başından burun kıvırır. Yemeğin lezzeti mükemmel, görüntüsü güzel ama sunumu kötüyse müşteri yine burun kıvırır. Yada tam tersi, sunum mükemmel, görsellik mükemmel ama yemeğin tadı kötüyse hiçbir işe yaramaz.
Hiç kimse, mükemmel malzeme seçici, mükemmel yemek pişirici, mükemmel ve estetik tabak düzenleyici ve aynı zamanda mükemmel bir garson olamaz. Bunun için tek tek bu işlerle ilgilenen mükemmel insanlara gerek vardır. Bu insanlarda en iyi yaptıkları iş konusunda bir araya gelir ve uyum içerisinde çalışırlarsa ortaya çıkan sonuç mükemmel olur.
Profesyonellik budur ve iş hayatında her zaman böyle olması gerekir.
Benim bilgi paylaşımım ise gayet amatörce yapılan çekimlerin, biraz daha güzelleştirilmesidir.
Saygılar benden size gelsin :)

Kullanıcı avatarı
BAHA_
Mesajlar: 125
Kayıt: 26.04.2011, 20:06
Ad Soyad: Bahadır Özşekerci
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 20 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #6 gönderen BAHA_ » 1 on yıl 1 yıl önce (28.10.2012, 01:27)

anaa solda tepinen benim :-)))))))
:D


Kullanıcı avatarı
irfan karaman
Mesajlar: 195
Kayıt: 26.05.2012, 10:04
Ad Soyad: İrfan Karaman
Şehir: Kocaeli
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Yaş: 48
Pilot Menüsü: 

Mesaj #7 gönderen irfan karaman » 1 on yıl 1 yıl önce (28.10.2012, 11:47)

yyalibuk71 yazdı:İrfan teşekkürler,
Tabii ki, profesyonel videolar çekmiyoruz. Belki bunlarıda çekeceğimiz zamanlara az kaldı :D
İş oraya geldiğinde, ışık seçiciden, direktöre, yönetmenden, resim seçiciye, jimyjib kameralardan, farklı lenslerde kameralara, aynı sahneyi dört ayrı kameradan çekmeye, yine aynı sahneyi defalarca çekmeye ihtiyaç var.
Ben amatörce kendi çektiğimiz videoları nasıl güzelleştiririz sorusuna cevap vermeye çalışıyorum.
Aslına bakarsan, kendi videolarımda bile bir an önce videoyu düzenlemek ve paylaşmak için, bu tür zaman alıcı işlerle uğraşmıyorum.
Videonun en başındaki Mustafakemalpaşa Sportif Havacılık logosu görünen ve yazıların başladığı yere kadar olan kısmı adobe after effect programıyla yaptım. İnan sadece bu 15 saniyelik kısım insanın saatlerini alıyor. İşin garip tarafı saatlerce uğraşıp yaptığınız videolardaki hataları görmezden geliyorsunuz. Yani tekrar uğraşmak istemiyorsunuz. Bu 15 saniyelik görüntüden örnek vermek gerekirse; Görüntüdeki tepeler fotoğraf. Bahadır Özşekerci tarafından iniş alanımızdan çekilmiş, kalkış tepemizin ve soaring tepemizin panoramik olarak çekilen en az 6 fotoğrafın birleştirilmesinden oluşan bir resim. Bu resmi alıp after effect programına atıyorsun, maskeler yardımıyla resimdeki gökyüzünü kesip, yerine video görüntüsü ekliyorsun. Bulutlar hareket ediyor. Delta kanat ve yamaç paraşütüde ayrı ayrı resim. Arka planlarını yok ediyorsun ve program yardımıyla hareket sağlıyorsun. Hareketlerin gerçekçi olmasını sağlamak için çok zaman harcamak gerekiyor ve bu zamanı harcamak istemediğinden dolayı basitçe geçiştiriyorsun. Yinede harcanan bir dünya zaman ve emek var. Sonra bir bakıyorsun. Bulutların hareketine göre, yp nin ve deltanın kalkış istikameti yanlış :mrgreen:
Yani ters rüzgarda kalkıyorlar, peki sen bunu umursuyormusun? Tabii ki hayır ;)
Aslında burada anlatmak istediklerim bunlar değil. Bu tür efektler yapabilmek ciddi birikimler gerektirir. Bu birikimlerin yanında ne kadar emek ve zaman harcarsan o kadar mükemmele ulaşırsın. Ben o an çektiğimiz videoyu, basitçe güzelleştirmeye ait bilgiler vermeye çalışıyorum. Fazla bir zamanımızı almayan, gerekli ayarları yaptıktan sonra bütün işleri kullandığımız programa bırakan, neticede daha canlı ve güzel videolar ortaya çıkarabilmek. Asıl konu bu....
Bu konuların içine girdikçe, zaten ister istemez yeni bilgilere ihtiyaç duyuyoruz. Buda daha iyiye gitmek için bize bir klavuz oluyor.

Senin verdiğin örnekle; Yemeğin kusursuz olması için kullanılan malzemelerin ve yemeği yapanın mükemmel olması lazım. Restorantlar insanların hem gözlerine hem midelerine hitap edebilirlerse müşteri kazanırlar. Yani yaptığınız yemeğin lezzeti mükemmeldir ama görünüşü berbatsa, müşteri en başından burun kıvırır. Yemeğin lezzeti mükemmel, görüntüsü güzel ama sunumu kötüyse müşteri yine burun kıvırır. Yada tam tersi, sunum mükemmel, görsellik mükemmel ama yemeğin tadı kötüyse hiçbir işe yaramaz.
Hiç kimse, mükemmel malzeme seçici, mükemmel yemek pişirici, mükemmel ve estetik tabak düzenleyici ve aynı zamanda mükemmel bir garson olamaz. Bunun için tek tek bu işlerle ilgilenen mükemmel insanlara gerek vardır. Bu insanlarda en iyi yaptıkları iş konusunda bir araya gelir ve uyum içerisinde çalışırlarsa ortaya çıkan sonuç mükemmel olur.
Profesyonellik budur ve iş hayatında her zaman böyle olması gerekir.
Benim bilgi paylaşımım ise gayet amatörce yapılan çekimlerin, biraz daha güzelleştirilmesidir.
Saygılar benden size gelsin :)




zannediyorum bu konuda benden daha tecrübeli ve bilgi, sahibisiniz :) hatta bilgilerinizi benden daha iyi aktarıyorsunuz :) diyeceğim o ki yazdıklarınıza aynen katılıyorum ,bende çektiğim videolara zaman ayırırım lakin bazen programsal bilgi eksikliklerinden , bazende zaman darlığından offffff deyip işin kolayına kaçtığım yalan değil ama bu güne dek paylaşmak istediğim videolarımda en çok canımı sıkan nokta, genelde kesme , kırpma işlemlerinde gereksiz video parçaları ve yükleyeceğim sitenin kotası ile alakalı olduğu için buralara yoğunlaşıyorum , haliyle bir go promda yok 5 mp kamerayla ne çekebiliyorsak kalite o kadar oluyor :)

haaaa amacına ulaşıyormu iyi kötü ulaşıyor :D

Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #8 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (28.10.2012, 13:06)

İpucu: Videolarınızı kesip biçmeden önce, baştan sona kadar izleyin. Hangi dakikaları alacağınızı not edin. Daha sonra programınızda otomatik yanaştırma varsa kapatın. (Kesilen parçaların arasında boşluk kalmayacak şekilde birbirine yapıştırılması) Gerekli filtreleri uyguladıktan sonra, not ettiğiniz saniyelere gelin ve kesin. Gereksiz bölümleri silip, sadece gerekli bölümler kaldıktan sonra, otomatik yanaştırmayı açın. Parçalar birleşecektir. Basitçe gözden geçirip, ince ayarlamalarınızı yapın. Geçiş efektleri verecekseniz; efekti seçin ve tüm parçalara uygula komutuyla, tüm parçalara aynı efekti verin. Her parçaya ayrı geçiş efekti vermek, hem izleyiciyi yorar, hemde sizi ;)
Şimdi youtube yada vimeo için videonun boyutunun düşürülmesinde sıra. Render yada export tuşuna basın. Kayıt türü seçeneklerinde Mp4'ü seçin. Template seçeneğinden ise internet 720 p yada internet 1080 p yi seçin ve render etmeye başlayın.
Unutmayın videonuzun süresi ne kadar uzunsa, ne kadar çok kesme biçme yaptıysanız ve ne kadar çok efekt eklediyseniz, dosyanızın boyutu o kadar artar. Tüm uçuşunuz yerine, kalkışınızı, inişinizi ve havadaki önemli anları videonuza koymaya çalışın. 5 dakikanın üzerindeki videolar izleyiciyi sıkar. İllaki tüm uçuşunuzu arkadaşlarınıza ve dostlarınıza göstermek istiyorsanız, iki ayrı video hazırlayın. Kısa olanı forumlarda, uzun olanıda feyzbuk sayfanızda paylaşabilirsiniz.
Render aldığınız videoda istenmeyen sonuçlar görürseniz. (netlik kaybı, enlemesine yada boylamasına çizgiler çıkması vs. vs.) Bilinki, ya çalışma sayfanız ham videoyla uyumlu değil. (60 fps çektiğiniz videoyu, 30 fps sayfada işleyip, 24 fps çıkış almak gibi) yada programın render ayarlarında bir hata yapıyorsunuzdur.
Şu an youtube yada vimeo gibi video paylaşım siteleri bayağı yüksek megabaytlarda paylaşıma izin veriyor. Özellikle youtube çok daha hızlı görüntüyü işleyip hemen seyredilmeye hazır hale getiriyor.

Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #9 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (28.10.2012, 13:26)

Frame rate nedir?
Frame rate videodaki akışkanlık hızını gösterir. Bunu belirlemek için tüm dünya saniyede kare sayısını ölçü kabul eder. Bunada fps (framerate per seconds) diyoruz.
İnsan gözü saniyede 12 kareyi normal oynuyor kabul eder. Bunun altındaki kare sayılarında görüntüde kesiklikler oluşur. Eğer çektiğiniz videoyu yavaşlatacaksanız. 24 ve 30 fps de çektiğiniz videoları tam bir katı kadar bir zamana yavaşlatmalısınız. Yani 10 saniyelik bir görüntüyü yavaşlatmak istiyorsanız en fazla 20 saniyeye kadar uzatabilirsiniz. Eğer aynı görüntüyü 60 fps çektiyseniz 4 katı kadar yavaşlatabilirsiniz.
Yüksek fps ile çekilen görüntülerin akışkanlığı ve netliği daha fazla olacaktır.
Fps nin bir önemide videonuzdan fotoğraf almak istediğinizde ortaya çıkar. Hızlı sporların görüntülerini yüksek fps ile çekmeye çalışın. Böylelikle tek bir kare alacağınız görüntü gayet net bir görüntü olur.
Önünüzden hızla geçen bir motokrosçuyu 30 fps ile çektiniz. Videoyu oynattığınızda, yavaşlattığınızda yada videoyu durdurduğunuzda, flu bir motosiklet görüntüsü elde edersiniz. Ama aynı görüntüyü 60 fps yada daha yüksek bir hızda çektiğinizde, ayrıntılar daha fazla ve görüntü daha nettir. O kadar ki; video oynarken farkedilemeyen, motosikletin üstündeki yazılar bile, video durdurulduğunda yada yavaşlatıldığında net birşekilde okunur.
Seyrettiğiniz bazı videolarda video hızla oynarken önemli bir yerde aniden durur, bir iki saniye boyunca ayrıntıyı net birşekilde verir ve oynamaya devam eder.
Örneğin: Aşağıdaki videodaki ikinci dakika onsekizinci saniyeye dikkat edin.
http://www.youtube.com/watch?v=u7YXEOyI ... ature=plcp

Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #10 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (28.10.2012, 14:12)

Codec nedir?
Codec; Compressor (sıkıştırmak) ve Decompressor (sıkıştırılanı açmak) kelimelerinin kısaltılmışıdır.
Bir sanatçının Cd sini aldığınızda yaklaşık bir cd içerisinde 12 parça mevcuttur ve cd hemen hemen doludur. 400 MB alanı olan bir cd'ye 12 şarkı ancak sığmıştır. Gelişen sıkıştırma teknolojileri müzik parçalarını MP3 olarak sıkıştırılmasını sağlamış (Ses dosyaları MP3 olarak kayıpsız sıkıştırılır.) Böylelikle bir cd'ye yüzlerce parçanın sığması sağlanmıştır.
Videolardada durum böyledir. Eski nesil kameralar kasetlere sıkıştırmadan kayıt yaparlardı. Buda video kameraların boyutlarının büyük olmasına sebep olur, bir kasede en fazla bir saatlik bir görüntü kayıt edebilirdiniz.
Gelişen teknoloji ve codec programları, video kameralarda önce Cd'ye, daha sonra hard diske, neticede günümüzde micro SD kartlara kayıt imkanı sağlamış, kameralar küçüldükçe küçülmüş, video çekim süreleri ise uzadıkça uzamıştır.
Evinizde kullandığınız DVD player avi codeğiyle filmleri görüntülerken, Divx gibi codeclerle 7 Gb'lık dvd filim çok az bir görüntü kaybıyla Divx (Mpeg1, Mpeg2, vs.vs.) formatında 500 MB'ta kadar küçültülebilmiştir.
Günümüzdeki en gelişmiş video codec'i H264 mpeg4 tür. Bu codec sayesinde HD kalitesindeki filmler bile sd kartlara kayıt edilebilmektedir. Avi formatında kayıt yapan eski video kameralar, kayıt süresinin azlığı yüzünden demode olmuş, tüm yeni kameralar h264 codec'ini kullanmaya başlamıştır. Bazı önde gelen teknoloji firmalarınında (mesela Sony gibi) değişik codec'ler kullandıklarını görüyoruz. Şu an için en yaygın codec h264' tür.
Kullandığınız video düzenleme yazılımı eğer bu formattaki görüntüleri desteklemiyorsa, acele olarak daha üst versiyon bir yazılım elde etmek zorundasınız.
Diyelim ki elinizde avi formatında kayıt yapan bir kamera var. İşleyeceğiniz görüntünün dosya boyutu ise 2 GB. (Eğer h264 codeğiyle sıkıştırma yapan bir video kameranız olsaydı dosya boyutu 300 MB'ta kadar düşecekti.) Bu kadar yüksek boyutlu bir dosyayı internet ortamına atamazsınız. Öyleyse sıkıştıracaksınız.

Bunu nasıl yapabilirsiniz?
Elinizdeki video düzenleme yazılımı ile yapabileceğiniz gibi, format factory gibi dönüştürme programlarıyla yapabilirsiniz.
Bazı video düzenleme yazılımlarının sıkıştırma formatları iyi olmayabilir, yada çok fazla seçenek vermeyebilir. (eski bir sürüm kullanıyorsanız) Videonuzu düzenledikten sonra kaliteyi düşürmeden render ettiniz ve dosya boyutu yine çok büyük. (O zaman birde dönüştürme programlarından yararlanmak durumunda kalırsınız.)
Bazı video düzenleme yazılımları ise çok gelişmiş sıkıştırma seçeneklerine sahiptir. Öyleki; siz istediğiniz taktirde çok küçük dosya boyutlarına bile ulaşabilirsiniz. Ama tabiki buda görüntü kalitesinden taviz vermenize yol açar.
Bir musluk düşünün, Bir dakika boyunca tam açık, gürül gürül su akıyor. Tabiki çok su tüketimi oluyor. Siz bu musluğu kısıyorsunuz ve sicim gibi akmasını istiyorsunuz. Gürül gürül akan su video kalitesidir, harcadığınız su miktarı ise dosya boyutu. Siz sıkıştırma yaparken, suyu kısıyorsunuz. Yani kaliteden ödün veriyorsunuz, dosya boyutundan ise kazanç sağlıyorsunuz. Kaliteden ödün vermemek için en uygun codec'i kullanmanız gerekiyor. Ne demiştik H264 mp4 şu an için en iyi codectir. Peki codeğimizi seçtik H264 codec'le sıkıştırmaya karar verdik. Sonuç ne olacak.
Video düzenleme yazılımınız, sizlere bir ayar daha yapma şansı tanıyor.
BITRATE: Bps diye codec ayarlarında bulacağınız bu bölüm sizlere dosya boyutunun ne olacağınıda söyler. Yani saniyede işlenen bit değeri. Bu değeri ne kadar yüksek tutarsanız, kaliteyide o kadar artırırsınız. Fakat bunun sonucu dosya boyutu olarak size geri döner. Codec ayarlarında en iyi sonucu almak için bps yi en fazla 8.000.000 yapın. Hd videolarınız için bu ayarı 5.000.000 e kadar düşürebilirsiniz. Normal videolarınız için ise 2.500.000 iyi bir ayardır. Fazla kasmaya gerek yok 8.000.000'de kalsın ayarlarınız ve kaliteli video paylaşmanın keyfini sürün.

tralman
Mesajlar: 24
Kayıt: 26.10.2010, 11:30
Ad Soyad: Tralman Tan
Şehir: Almanya
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #11 gönderen tralman » 1 on yıl 1 yıl önce (28.10.2012, 14:15)

youtube da belirli bir zaman dilimine dikkat cekmek istiyorsaniz o zaman dilimini linkin sonuna &t=2m18s seklinde ekliyebilirsiniz, bu sekilde video istediginiz yerden basliyacaktir.

Mesela videonun 2. dakika 18. saniyesi icin

saniye olarak
http://www.youtube.com/watch?v=u7YXEOyIpDc&t=138

dakika ve saniye olarak
http://www.youtube.com/watch?v=u7YXEOyIpDc&t=2m18s

hd versiyonu icin linkin sonuna
&hd=1
ekleyebilirsiniz


Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #12 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (28.10.2012, 14:20)

Teşekkürler Taner, güzel bir bilgi paylaşımı :)

Kullanıcı avatarı
irfan karaman
Mesajlar: 195
Kayıt: 26.05.2012, 10:04
Ad Soyad: İrfan Karaman
Şehir: Kocaeli
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Yaş: 48
Pilot Menüsü: 

Mesaj #13 gönderen irfan karaman » 1 on yıl 1 yıl önce (29.10.2012, 11:26)

yyalibuk71 yazdı:İrfan teşekkürler,
Tabii ki, profesyonel videolar çekmiyoruz. Belki bunlarıda çekeceğimiz zamanlara az kaldı :D
İş oraya geldiğinde, ışık seçiciden, direktöre, yönetmenden, resim seçiciye, jimyjib kameralardan, farklı lenslerde kameralara, aynı sahneyi dört ayrı kameradan çekmeye, yine aynı sahneyi defalarca çekmeye ihtiyaç var.
Ben amatörce kendi çektiğimiz videoları nasıl güzelleştiririz sorusuna cevap vermeye çalışıyorum.
Aslına bakarsan, kendi videolarımda bile bir an önce videoyu düzenlemek ve paylaşmak için, bu tür zaman alıcı işlerle uğraşmıyorum.
Videonun en başındaki Mustafakemalpaşa Sportif Havacılık logosu görünen ve yazıların başladığı yere kadar olan kısmı adobe after effect programıyla yaptım. İnan sadece bu 15 saniyelik kısım insanın saatlerini alıyor. İşin garip tarafı saatlerce uğraşıp yaptığınız videolardaki hataları görmezden geliyorsunuz. Yani tekrar uğraşmak istemiyorsunuz. Bu 15 saniyelik görüntüden örnek vermek gerekirse; Görüntüdeki tepeler fotoğraf. Bahadır Özşekerci tarafından iniş alanımızdan çekilmiş, kalkış tepemizin ve soaring tepemizin panoramik olarak çekilen en az 6 fotoğrafın birleştirilmesinden oluşan bir resim. Bu resmi alıp after effect programına atıyorsun, maskeler yardımıyla resimdeki gökyüzünü kesip, yerine video görüntüsü ekliyorsun. Bulutlar hareket ediyor. Delta kanat ve yamaç paraşütüde ayrı ayrı resim. Arka planlarını yok ediyorsun ve program yardımıyla hareket sağlıyorsun. Hareketlerin gerçekçi olmasını sağlamak için çok zaman harcamak gerekiyor ve bu zamanı harcamak istemediğinden dolayı basitçe geçiştiriyorsun. Yinede harcanan bir dünya zaman ve emek var. Sonra bir bakıyorsun. Bulutların hareketine göre, yp nin ve deltanın kalkış istikameti yanlış :mrgreen:
Yani ters rüzgarda kalkıyorlar, peki sen bunu umursuyormusun? Tabii ki hayır ;)
Aslında burada anlatmak istediklerim bunlar değil. Bu tür efektler yapabilmek ciddi birikimler gerektirir. Bu birikimlerin yanında ne kadar emek ve zaman harcarsan o kadar mükemmele ulaşırsın. Ben o an çektiğimiz videoyu, basitçe güzelleştirmeye ait bilgiler vermeye çalışıyorum. Fazla bir zamanımızı almayan, gerekli ayarları yaptıktan sonra bütün işleri kullandığımız programa bırakan, neticede daha canlı ve güzel videolar ortaya çıkarabilmek. Asıl konu bu....
Bu konuların içine girdikçe, zaten ister istemez yeni bilgilere ihtiyaç duyuyoruz. Buda daha iyiye gitmek için bize bir klavuz oluyor.

Senin verdiğin örnekle; Yemeğin kusursuz olması için kullanılan malzemelerin ve yemeği yapanın mükemmel olması lazım. Restorantlar insanların hem gözlerine hem midelerine hitap edebilirlerse müşteri kazanırlar. Yani yaptığınız yemeğin lezzeti mükemmeldir ama görünüşü berbatsa, müşteri en başından burun kıvırır. Yemeğin lezzeti mükemmel, görüntüsü güzel ama sunumu kötüyse müşteri yine burun kıvırır. Yada tam tersi, sunum mükemmel, görsellik mükemmel ama yemeğin tadı kötüyse hiçbir işe yaramaz.
Hiç kimse, mükemmel malzeme seçici, mükemmel yemek pişirici, mükemmel ve estetik tabak düzenleyici ve aynı zamanda mükemmel bir garson olamaz. Bunun için tek tek bu işlerle ilgilenen mükemmel insanlara gerek vardır. Bu insanlarda en iyi yaptıkları iş konusunda bir araya gelir ve uyum içerisinde çalışırlarsa ortaya çıkan sonuç mükemmel olur.
Profesyonellik budur ve iş hayatında her zaman böyle olması gerekir.
Benim bilgi paylaşımım ise gayet amatörce yapılan çekimlerin, biraz daha güzelleştirilmesidir.
Saygılar benden size gelsin :)


kubilay bey lafı açtı 4 kameraydı jimmy jibdi vs. derken dedimya ben o işlerden pek anlamam ama meraklı olduğum kısım işin görselitesinden ziyade makanik kısımlarıdır ,

yaklaşık 1 yıl sonra yeni bir proje üzerinde yoğunlaşacağım inşallah allah sağlık sıhhat verirse 3 eksen mekanik ve elektironiğin uyumla çalıştığı , yazılım ve servo akım kontrollü motorlarla çalışacağım bir jimmy jib tasarlıyorum ama bunlardan önce şimdilik başka bir proje üzerinde çalışmaktayım :)

işin yazılım kısmından bu kadar iyi anlayan bir arkadaşımızı görünce paylaşmak istedim ,linkini verdiğim jimmy jib 7 mt. boyunda ve hız kontrollü rediktörlü motorlar ile imal ettiğim bir alettir eksiklerinin olduğunu gözlemledikçe bu işte son nokta nedir diye araştırmaya başladım ve yukarıdaki bahsetiğim teknoloji ile karşılaştım inşallah bu aleti yapacağım ama bundan önce buyrun linke bir bakın , fikirleriniz benim için önemlidir .:)


unutmadan videoyu çektiğim gün aleti test ettiğim ilk gündü kullanıcıdan kaynaklı eksikler için özür :)


http://www.youtube.com/watch?v=ADu25DAlKL4



Resim



Resim


Resim



Resim

Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #14 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (29.10.2012, 12:24)

İrfan, gayet güzel bir çalışma olmuş.
Jimmy jib'ler hakkında ahım şahım bir bilgim olmamasına rağmen şunları söyleyebilirim.
Öncelikle sökülebilir ve pratik şekilde kurulabilir olmalı.
Çok yavaş ve kesintisiz hareket edebilmeli.
Sabit yada yürüyebilir olabilir.
Dengesi mükemmel ağırlığı fazla olmamalı, yani operatörü aşırı yormamalı.
Kullanımı pratik olmalı, yani pan yapılırken, aynı zamanda tilt çok rahat verilebilmeli.
Aklıma gelenler bunlar.
operatörün kullandığı ekranın gölgeliği pek yeterli değil. Güneşli bir havada monitörü göremeyebilir. (Çok basit çıkarılıp takılabilir bir aparatla sen bunu zaten halledersin)
Kullanılan motor miktarı artıkça, yani eksen sayısı arttıkça, istenmeyen titremelerde artıyor. Titremeleri önlemek için neler yapılabileceğini araştırmak lazım.
Güzel bir yolda ilerliyorsun, devam et. Birde gelişmiş bir jimmy jib'i hem incele, hem çalışırken izle. Bazen çok basit bir detayı atlayıp, yahu ben bunu nasıl düşünemedim dediğimiz zamanlar oluyor.
Tebrik ediyor, çalışmalarının devamını bekliyorum. Bu arada şu an üstünde çalıştığın projedende biraz bahsette bilgilenelim :)

Kullanıcı avatarı
irfan karaman
Mesajlar: 195
Kayıt: 26.05.2012, 10:04
Ad Soyad: İrfan Karaman
Şehir: Kocaeli
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Yaş: 48
Pilot Menüsü: 

Mesaj #15 gönderen irfan karaman » 1 on yıl 1 yıl önce (29.10.2012, 17:51)

yyalibuk71 yazdı:İrfan, gayet güzel bir çalışma olmuş.
Jimmy jib'ler hakkında ahım şahım bir bilgim olmamasına rağmen şunları söyleyebilirim.
Öncelikle sökülebilir ve pratik şekilde kurulabilir olmalı.
Çok yavaş ve kesintisiz hareket edebilmeli.
Sabit yada yürüyebilir olabilir.
Dengesi mükemmel ağırlığı fazla olmamalı, yani operatörü aşırı yormamalı.
Kullanımı pratik olmalı, yani pan yapılırken, aynı zamanda tilt çok rahat verilebilmeli.
Aklıma gelenler bunlar.
operatörün kullandığı ekranın gölgeliği pek yeterli değil. Güneşli bir havada monitörü göremeyebilir. (Çok basit çıkarılıp takılabilir bir aparatla sen bunu zaten halledersin)
Kullanılan motor miktarı artıkça, yani eksen sayısı arttıkça, istenmeyen titremelerde artıyor. Titremeleri önlemek için neler yapılabileceğini araştırmak lazım.
Güzel bir yolda ilerliyorsun, devam et. Birde gelişmiş bir jimmy jib'i hem incele, hem çalışırken izle. Bazen çok basit bir detayı atlayıp, yahu ben bunu nasıl düşünemedim dediğimiz zamanlar oluyor.
Tebrik ediyor, çalışmalarının devamını bekliyorum. Bu arada şu an üstünde çalıştığın projedende biraz bahsette bilgilenelim :)


yani allahtan anlamıyorsunuz :D titreşim konusunda hemfikiriz zira uygun denge miktarlarını kafa kısmına uygulayacağım dönem bayğı çetrefilli haller yaşamışlığım vardır :)

ama bu ilk çalışmam olduğu için 2. si beni o kadar zorlamayacak, pratik toplanabilmesi, hafifliği, aynı zamanda daha stabil , olması konusunda biraz daha üzerinde çalışma yapılabilir :)

orjinal bir jimmy jibi yakınen görme şansım malesef yok bir ara show tv de çalışan bir arkadaşım vardı istanbulda lakin kısmet olup ben gidene kadar işi bıraktı :) ancak internet dünyasında gördüklerimle yetinmek durumundayım ama işin mantığını ve işleyiş tarzını çözdüm , aynı mantıkla aynı işlevi gören bir alet yapılabilir , resimlerdeki bahsettiğiniz monitör kutusunun çalışma mantığını da bu güne dek yapılmış herhangi bir alette gözlemlemedim , tabi gölgeliği için sıkıntı olmaz şu an için çalışma ortamında bir sıkıntı oluşturmadı :)

ama her zaman için daha iyisi yapılabilir , güzel yorum ve düşünceniz için teşekkür ederim :)

şu an üzerinde çalıştığım proje paramotor trayk ile ilgili motor kısmı da dahil tamamını imal edeceğim , inşallah allah bir zeval vermez ise
şu an motor kısmındayım , gerisi zaten benim için sorun değil bir kaç tornalık kayış ve grang kısmından kayış aktarma kısımları var sonrası kolay :)

ama çok büyük bir problemimiz var bu uçma işini çözmem gerek :)

yaptıktan sonra uçmayı düşünmüyorum :D özellikle belirteyim , haaaa uçacakmı ? uçması gerek başka altarnatifi yok :)

ama onunla uçma zamanıda gelecek bir gün :)

motor kısmı biraz çetrefilli olduğu için ilk zor olandan ,motordan başladım gerisi çorap söküğü gibi gelecek şu an maddi imkanlarım kısıtlı olduğu için geriye temin edebileceğim bir tek pervane kaldı oda bir telefonla hallolacak zaten :)

en önemlisi kanadımız , oda hazır zaten bir önemli nokta da uçmayı öğrenmek :D

herşeyim hazır paramotor traykım var uçmayı bilmiyorum oldukça komik bir durum olsa gerek , neden paramotor trayk konusu ayrıca tartışılacak bir konu , adapazarında kursa kayıt olacaktım lakin sezon kapandı bahara kaldı , ama o zaman zarfına kadar aletide bitirmiş olurum , daha sonra geriye eğitim işim kalır diye düşünüyorum , zamanla bu konuyu buradan kare kare en ince dataylarına kadar paylaşacağım inşallah şu an için bir kaç foto ekleyeyim fazlada bir şey yok zaten sonrasında motorun nasıl paramotora uygun olduğu konusunu ve kesme biçme işlemlerini paylaşacağım ,


motorumuz 23 hp 2 zamanlı sınıfında oldukça güçlü bir motor , yedek parçaları sudan ucuz ve piyasada mevcut , bir çoğumuzun bildiği üzere bu işi ilk yapan ben değilim , sevgili sebahattin çetin sağolsun benden teknik konular hakkındaki yardımlarını esirgemedi , buda bana oldukça hız kazandıracak , toplam pilot ile ağırlığı 160 kg. gelecek yani 100 kg. ile sınırlı tutmam gerekiyor ama kendimde zaten tüy sıklet olduğum için bir 10 kg. daha esneme durumum olabilir alet üzerinde ve çok önemli bir konu elektirik start olacak , buda ayrıca yaklaşık 6-7 kg. ağırlık demek bakacağız artık mevlam neyler ?


tekrardan teşekkür ederim düşünceleriniz için ...:) kusura bakmayın konunun dışına çıktık ama yukarıda eksik yazmışım , (laf lafı açtı derken ) ama laf lafı açıyor hakkaten :)



Resim



Resim



Resim

Kullanıcı avatarı
H_E_L_P_55
Mesajlar: 482
Kayıt: 27.06.2011, 08:15
Ad Soyad: Koray Kos
Şehir: Turhal
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #16 gönderen H_E_L_P_55 » 1 on yıl 1 yıl önce (07.11.2012, 23:05)

emeğinize sağlık oldukca verimli bir paylaşım olmuş.

peki tasarım için kullandınız programların isminide verebilirmisiniz yada bu işe yeni başlayan birisine hangi programı tavsiye edebilirsiniz


Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #17 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (09.11.2012, 18:47)

Koray Merhaba, video düzenleme yazılımı soruyorsan, ilk başta en zoruyla başlamanı tavsiye ederim. Yani Adobe Preimere yada Sony Vegas.
Sebebine gelince; Eğer daha kolay bir programla başlarsan ve alışırsan, bu programların kullanımı sana zor gelir. (arayüzlerin değişikliğinden, dolayı) En güzeli, en başta bu programlarla başlamak. Zaten aslında bunlarda zor programlar değil. Basitçe videolarını kesip biçebilirsin. Dikkat edilmesi gereken bir iki püf noktası var, o kadar.
Basit programlar, kullanıcıya pek müdahale şansı vermezler. Devamlı video hazırlayacaklar için değil, çocuğunun doğum gününü yada ne bileyim, yıl sonu müsameresini video haline getirmek isteyenler tarafından kullanılır. O yüzden bu programlar her formatı kabul etmez, yada istediğiniz formatta ve dosya boyutunda çıktı vermezler.
En güzeli iyi bir programla başlamak, programın kullanımı hakkında internetten bilgiler bulmak ve her video düzenlemede yeni şeyler deneyip, programa hakim olmak lazım.

Kullanıcı avatarı
H_E_L_P_55
Mesajlar: 482
Kayıt: 27.06.2011, 08:15
Ad Soyad: Koray Kos
Şehir: Turhal
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #18 gönderen H_E_L_P_55 » 1 on yıl 1 yıl önce (09.11.2012, 20:58)

Adobe Preimere indirdim program bana ben programa baka kaldım :( sonra sony vegası indirdim o daha basit ve anlaşılır duruyo teşekkür ederim. paylaşım ve desteğiniz için.

Kullanıcı avatarı
yyalibuk71
Mesajlar: 482
Kayıt: 16.03.2011, 00:10
Ad Soyad: Kubilay Güngen
Şehir: Bursa / Mustafakemalpaşa
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #19 gönderen yyalibuk71 » 1 on yıl 1 yıl önce (09.11.2012, 21:28)

Vegas 10, hemen hemen tüm formatları destekler. Seçimini bu yönde yaparsan iyi olur. Herhangi bir takıldığın yer olursa önce google amcaya, bulamazsan bana sorabilirsin :D

Kullanıcı avatarı
H_E_L_P_55
Mesajlar: 482
Kayıt: 27.06.2011, 08:15
Ad Soyad: Koray Kos
Şehir: Turhal
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 2 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #20 gönderen H_E_L_P_55 » 1 on yıl 1 yıl önce (10.11.2012, 23:47)

teşekkür ederim kubilay abi.