Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Kaza raporlarınız buradan yayınlayabilir raporlara yorum yazabilirsiniz.

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
Maksoy
Mesajlar: 107
Kayıt: 28.05.2011, 21:13
Ad Soyad: Mehmet Aksoy
Şehir: Antalya
:
100+ Club
Aldığı Beğeni: 33 / 3
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #1 gönderen Maksoy » 5 yıl 9 ay önce (12.06.2018, 00:23)

10 Haziran 2018 Pazar günü Antalya Yamaçparaşütü Kulübünden 8 kişi Çökelez'deydik. İstanbul Albatrostan, Ankara, Isparta, İzmir ve diğer illerden de pilot arkadaşlarımız vardı.
Adettir, bölgeyi biliyor olmamıza rağmen ilk önce kalkış yapan yerel pilotları gözlemledik. Çeşitli seviyelerde pilotajları olan arkadaşlar. İki kişi kaza yaptı. Çok şükür ki ikisinde de önemli bir sağlık sorunu olmadı. Ama olabilirdi.
Genellikle kaza kırımlı olunca üzerinde çok konuşulur. Ama bu iki kaza da erken uyarı niteliğindeydi. Bölge pilotlarını genellemek istemem ama gördüklerim bu arkadaşların pilotajları ve yamaç paraşütüne bakış açıları konusunda beni hayli endişelendirdi. Hindistan videolarındaki görüntüler gözümün önüne geldi. Kimse kusura bakmasın; dost acı söyler. Biz birbirimizi tanımasak da uçarken can dostlarıyız.
İki kaza da aynı bölgede oldu. İkisinde de pilotların kanada müdahaleleri yanlıştı. Düşüşe engel olabilecek hamleler yerine, kanadın uçmasına izin vermeyen hamleler yaptılar.
İlk kaza DHV 2-3 bir kanatla oldu. Hepimizin bildiği gibi bu kanat ileri pilotaj gerektirir. Müdahalelere çabuk cevap verir. Müdahale yanlışsa işler karışır. İlk olayda kanat 3-4 kez deep stall ile spin arasında gitti geldi. Müdahaleler aşırı olunca kanat uçuşa geçemedi. Eğer pilot kanadı durdurup kendi haline bıraksaydı en az 3 defa kanat serbest uçuşa geçebilecekti. Bu sadece benim görüşüm değil, olaya şahit olan tüm pilotların ortak kanaati.
Eksiler:
1- Ekibin telsiz bağlantısı yoktu. Havada birbirlerine bağırarak iletişim kuruyorlardı.
2- Bir pilotun düştüğünü görünce ne yapmaları gerektiğini bilmiyorlardı.
3- Düşen ilk pilotun yedeğinin olmadığını öğrendik ki; acil durumun başladığı irtifa yedek atılabilecek bir irtifaydı.
4- Düşen ilk pilotun kaskının uçuş için uygun olmadığını öğrendik. Kask bir kere lazım olur. Şanslı pilot umarım kendine ders çıkartır.
5- İkinci kazayı yapan pilotun kanadının ve harnesinin antika olduğunu kalkış yapmadan önce görmüştük zaten.
6- Düşen ikinci pilotun malzemesinde kullandığı ekipmanların bir kısmının düzenlemesi yanlıştı ve kalmadan hemen önce uyarılarak mevcut imkanlarla düzeltilmeye çalışıldı. (yedek pimlerinin yerinde saç tokası)
7-Olay yerine uçuş alanındaki başka illerden gelen pilotlar koştu. Ancak beraberlerinde destek arkadaşları olsaydı daha iyi olmaz mıydı?
Arkadaşlar, adrenalin dozu ve tehlikesi yüksek bir sporu keyif amaçlı olarak yapıyoruz. İhmale gelecek bir yanı yok.
Önerilerim:
1- Pilotajımıza uygun malzeme kullanalım.
2- SIV olayını ihmal etmeyelim ki acil durumlarda reflekslerimiz düzgün ve hızlı olsun.
3- Malzemelerimiz evet pahalı, ama hayatımızı emanet ediyoruz. Kendi hayatımıza bedel biçmeyelim. Vakti geçmiş malzeme yolda bırakır.
4- Havacılık kurallarına uyalım. Bildiğiniz gibi bu kurallar çok acı tecrübelerden süzülerek oluşturuldu. Aynı şeyleri tekrar tecrübe etmeye kalkmayalım. Sonuç zaten test edilmiş, acı sonuçları tekrarlamaya gerek yok. Başarıları tekrarlayalım.
Bu iki kazadan sonra pilotlarda sağlık sorunu olmadığını görünce, havanın da gayet uygun olmasıyla hepimiz uçuşa başladık. Olayların meydana geldiği bölgeden bir çok pilot geçti. Hiç bir olağan dışı durumla karşılaşmadılar. Uçuşlar, bu iki olayın dışında hiç bir acil durum olmadan sonlandı.
Herkese güvenli ve bilinçli uçuşlar dilerim.

Son beğenen kakalamtahu


Kullanıcı avatarı
Enginb
Mesajlar: 5
Kayıt: 19.05.2016, 01:59
Ad Soyad: Engin Bartın
Şehir: Denizli
Aldığı Beğeni: 2 / 3
Pilot Menüsü: 

Re: Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #2 gönderen Enginb » 5 yıl 9 ay önce (12.06.2018, 15:31)

Denizli de yaşıyorum. Söyledikleriniz de eksik çok. Biaiklet kullanma ile paraşüt kullabmayı karıştırıyorlar

SM-G925F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Son beğenen Maksoy

Kullanıcı avatarı
seccckin
Mesajlar: 593
Kayıt: 02.01.2009, 01:27
Ad Soyad: Seckin Aparı
Şehir: Manisa
:
50+ Club Dealer
Aldığı Beğeni: 22 / 3
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #3 gönderen seccckin » 5 yıl 9 ay önce (12.06.2018, 20:39)

"Düşen ilk pilotun yedeğinin olmadığını öğrendik ki; acil durumun başladığı irtifa yedek atılabilecek bir irtifaydı."

Şeklinde bir ifade kullanmışsınız. Benmi yanlış anladım diye tekrar sormak istedim. İlk kazayı yapan DHV 2-3 ayarında bir kanatla termikli ve türbülanslı havada yedeksiz mi uçuyordu. ??? eğer öyle ise o arkadaşı cesaretinden dolayı tebrik etmek istiyorum....

Son beğenen kakalamtahu

Kullanıcı avatarı
gkhn07
Mesajlar: 22
Kayıt: 16.04.2015, 23:22
Ad Soyad: Gökhan Odabaşı
Şehir: Antalya
:
100+ Club
Aldığı Beğeni: 26 / 4
Yaş: 43
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #4 gönderen gkhn07 » 5 yıl 9 ay önce (12.06.2018, 20:54)

(konu burayla ilgili olduğu için aynı yazımı burada da paylaşıyorum...)

gecen hafta sonu 9-10 haziran turkiyenin değişik yerlerinden Çökeleze gelen arkadaşlarla guzel bir ucus etkinliği yapmak istedik. pazar gunu tepeye vardıgımızda bir ekip kalkıslarını yapmıs termik donuyordu. bunlardan bir arkadas ( kesinlikle tanımıyorum, gunahını almak istemem , oradan soyleyen arakadasların soylemesine gore pamukkalede sertifikasız TANDEMcilerden oldugunu ogrendik ) takeoff solundaki sırtların orada kanat kapattı ve spine girdi kesinlikle kanada sıfır mudahaleyle ki oradaki cogu tecrubeli pilot bunu gordu kanadı kendi bıraksa toparlayıp ucacaktı, dediğim gibi sıfır mudahale ve fazla frenle kanat sekilden sekile girerek hepmizin yuregini agzına getirerek goz gormeyen bir yere caktı. orada oruc tutan tutmayan insanlar yanına kostu . yukardan arkadasları dusen kişiye hoca hoca diye sesleniyorlardı neyin kimin hocasıysa....!..... allaha cok sukur ve arakadasa cok gecmiş olsun cok cok ucuz atlatmıstı ve yukarı cıktı yuruyerek. cagırılan ambulanslar iptal edildi. sonra bir ogrendik arkadasta YEDEK PARAŞÜT YOK , TELSİZ HİÇ YOK , KASKI DAGCI KASKI , ELDİVEN YOK HAK GETİRE ,kanatı MANTRA (en C) .... simdi bu arkadas tandemciymiş bu nasıl mantık nasıl spor ahlakı , herkes kaza yapabilir bende yapabilirim. ama guvenlik kurallarını hice sayarak yedeksiz ucarak telsiz kullanmadan yapılan bu kazalara ne yorumlar verirsiniz. elli sefer pamukkaleye gittik. bana 1 tane single cı pilot gosterinki orada ucan tandemcileri gorup olumsuz fikirleri olmayan... kasksız ucuranlar, kanadı kontrol etmeden cekenler, oludeniz LEŞ tandemleriyle ucanlar, sertifakısız pilotlar, yere 100 metre irtifası varken wingover cekenler (sonuncusunda gorduk sonucunu) bu spora zarar vermeye kimsenin hakkı yok. yazık degilmi o kadar insan onu kurtarmak icin canla basla oruclu bile vardı kosup yardıma gidenlere. ne hakları var bizleri uzmeye , kendilerine zarar vermeye , baskalarının hayatlarını riske sokmaya. olumlu kaza yapan kıza da yazık değil mi sertifikası yokmus , simdi nasıl bir hukuk mucadelesiyle ugrasacak allah yardımcısı olsun.... Hayatını kaybeden Turist için yazacak hiçbirsey yok zaten. bu sporada 20. yılıma giriyorum her sene kalitesizlik kendini bilmezlik artarak devam ediyor. kimsenin bu spora zarar vermeye hakları yok kimsenin bizim ucus ozgurluklerimizi elimizden almasına hakkı yok. bu sporu yapacaksa ADAM gibi tam yapacak. aynı gun kazadan hemen sonra yine denizliden herkesin sevdiği bir amcamız 18-19 yıllık bir kanatla yine telsizi yok ucurken oda ucuz atlatarak yamaca tam cakıyorduki bir agaca yakın yumusak indi. yazık gunah değil mi? biraz bilinclenelim. ozellikle bu tarz vakaları hep kontrolsuz tandem yapılan yerlerde goruyoruz. ozellikle pamukkale bu işin cılkını cıkarmıştı. şimdi ALANYA aynı seyler orada başladı sertifikasız tandemciler cirit atıyor. o kadar sikayetlere ragmen hala orada ticari ucanlar var. illa orada da mı ölümlü bir kaza olması lazım......
kusura bakmayın kimsenin bu spora zarar vermeye hakkı yok.... ADAM gibi kurallarına gore ucacaksanız ucun yada ...................... siz doldurun.

Son beğenen kakalamtahu

Kullanıcı avatarı
Misoskian
Mesajlar: 198
Kayıt: 09.12.2012, 10:33
Ad Soyad: Yüksel Koçyiğit
Şehir: İstanbul
:
200+ Club
Aldığı Beğeni: 22 / 1
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #5 gönderen Misoskian » 5 yıl 9 ay önce (12.06.2018, 22:40)

İlk kazanın görüntüsü tesadüfen çektim kaza yapan arkadaş isterse kaldırırım


Son beğenen Maksoy

Kullanıcı avatarı
hilmi
Mesajlar: 99
Kayıt: 16.01.2012, 12:35
Ad Soyad: Hilmi Arslan
Şehir: Antalya
Aldığı Beğeni: 4 / 2
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #6 gönderen hilmi » 5 yıl 9 ay önce (13.06.2018, 08:02)

videoda da görünüyor kanat bildiğin uçmak istemiş arkadaş uçmasın diye baya uğraşmış açıkcası umarım ders çıkartır bu videodan kendisine

Son beğenen Maksoy


Kullanıcı avatarı
ucmakozgurluktur
Mesajlar: 15
Kayıt: 16.05.2018, 15:59
Ad Soyad: ONUR CAN ABLAK
Şehir: Gumushane
Aldığı Beğeni: 3 / 7
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #7 gönderen ucmakozgurluktur » 5 yıl 9 ay önce (14.06.2018, 11:59)

Bunun sertifikayla bir ilgisi yokki. Bilincle ilgili bir durum.
Trafik kazasi gecirenlerin hemen hepsinin ehliyeti, src belgeleri, muayenesi herseyi var. Ama goruyorsunuz hergun trafik kazasi oluyor.
Bu bir kultur meselesi. Ehliyet meselesi dedil.
Ayrica insanlarin yaptiklari hatalari hor gormeyin. Bilincsizce yapmis olabilir, korkmus olabilir, panik olabilir veya baska birsey olabilir. Onemli olan uyarmak, bir daha yasanmamasina katkida bulunabilmek

Son beğenen alp78

Kullanıcı avatarı
Enginb
Mesajlar: 5
Kayıt: 19.05.2016, 01:59
Ad Soyad: Engin Bartın
Şehir: Denizli
Aldığı Beğeni: 2 / 3
Pilot Menüsü: 

Re: Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #8 gönderen Enginb » 5 yıl 9 ay önce (14.06.2018, 12:22)

Yedeksiz uçmak frensiz arabaya binmeye benzer. Bunun korkmayla bir ilgisi yok
ucmakozgurluktur yazdı:Bunun sertifikayla bir ilgisi yokki. Bilincle ilgili bir durum.
Trafik kazasi gecirenlerin hemen hepsinin ehliyeti, src belgeleri, muayenesi herseyi var. Ama goruyorsunuz hergun trafik kazasi oluyor.
Bu bir kultur meselesi. Ehliyet meselesi dedil.
Ayrica insanlarin yaptiklari hatalari hor gormeyin. Bilincsizce yapmis olabilir, korkmus olabilir, panik olabilir veya baska birsey olabilir. Onemli olan uyarmak, bir daha yasanmamasina katkida bulunabilmek


SM-G925F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Son beğenen Maksoy

Kullanıcı avatarı
gkhn07
Mesajlar: 22
Kayıt: 16.04.2015, 23:22
Ad Soyad: Gökhan Odabaşı
Şehir: Antalya
:
100+ Club
Aldığı Beğeni: 26 / 4
Yaş: 43
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #9 gönderen gkhn07 » 5 yıl 9 ay önce (14.06.2018, 15:33)

ucmakozgurluktur yazdı:Bunun sertifikayla bir ilgisi yokki. Bilincle ilgili bir durum.
Trafik kazasi gecirenlerin hemen hepsinin ehliyeti, src belgeleri, muayenesi herseyi var. Ama goruyorsunuz hergun trafik kazasi oluyor.
Bu bir kultur meselesi. Ehliyet meselesi dedil.
Ayrica insanlarin yaptiklari hatalari hor gormeyin. Bilincsizce yapmis olabilir, korkmus olabilir, panik olabilir veya baska birsey olabilir. Onemli olan uyarmak, bir daha yasanmamasina katkida bulunabilmek


Ehliyetli birisi kaza yapıpta bir kişiyi yaralar ve öldürürse neler olur, birde ehliyetsiz bir kişinin kaza yapıp aynı sonuçlarlarla çıktığında neler olur. Suç karşıda bile olsa ehliyetsizsen olay bitmistir. Sittin sene o mahkemeler bitmez . Verecegin tazminatlar icerde yatacagin seneler ne olacak.... Bu nasıl bir benzetme ya ... senin yedeğin yok, daha acil durumlarda ne yapılması gerekeni bilmeyeceksin bir de tandemcilik yapacaksın hemde sertifikasız.... neyi hor görüyoruz anlamadim ?

Son beğenen SHaDoW

Kullanıcı avatarı
yilmaz628
Mesajlar: 76
Kayıt: 21.06.2014, 08:20
Ad Soyad: Yılmaz Çorlu
Şehir: İstanbul
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 32 / 0
Yaş: 39
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #10 gönderen yilmaz628 » 5 yıl 9 ay önce (15.06.2018, 00:05)

Yaşanan düşme sonrası yapılan muamelede de yanlışlar var. Örneğin ilk yardım ekibi gelene kadar hareket ettirilmemesi gerekirdi. Kırımlı bir durum olup olmadığını yada iç kanama olup olmadığı vb durumlara yönelik düşünülmesi gerekir ve ona göre adım atılması gerekirdi.

Kullanıcı avatarı
mutluhanci
Mesajlar: 9
Kayıt: 25.04.2017, 21:10
Ad Soyad: Mutlu Hancı
Şehir: izmir
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 3 / 1
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #11 gönderen mutluhanci » 5 yıl 9 ay önce (15.06.2018, 08:41)

Cidden hayretler içinde okudum böyle şeyler bizim aramızda dalga konusu olurdu meğer gerçekmiş. Bu güzel yazıyı yazıp bir bilinç oluşturmak isteyen arkadaşıma da teşekkür ederim.

Son beğenen Maksoy


Kullanıcı avatarı
seyyah
Mesajlar: 14
Kayıt: 25.11.2017, 12:49
Ad Soyad: Cengiz hasan Cuce
Şehir: Adapazari
Aldığı Beğeni: 0 / 6
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #12 gönderen seyyah » 5 yıl 9 ay önce (17.06.2018, 17:50)

Ha ehliyetli ha ehliyetsiz oh ne guzel ehliyeti olana muafiyet getiriyor ehliyetlisin ozaman git enhelli parkina arabani birak teessug gercekten cok teesufler lutgen lutfen bilinc olisturmak isteyen arkaslarada tesekkurler emege saygi lutfen

Kullanıcı avatarı
gurayg
Mesajlar: 170
Kayıt: 07.10.2015, 08:56
Ad Soyad: Güray GÜNAY
Şehir: İSTANBUL
Aldığı Beğeni: 45 / 4
Yaş: 38
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #13 gönderen gurayg » 5 yıl 9 ay önce (19.06.2018, 09:41)

Mehmet aksoy bey'e çok teşekkürederim böyle güzel bir yazı yazıp bilinci artırdığı için persfektif bir uyarı yaptığı ve durumlar ile ilgili camiayı uyarması güzel bir durum olmuş kaza yapan arkadaşa geçmiş olsun dilerim , Temennim bundan sonra daha dikkatli ve eğitimli olarak uçmasıdır çok güzel bir yazı olmuş ayrıntılı ve net yazılmış teşekkürler.

Son beğenen Maksoy

Kullanıcı avatarı
ucmakozgurluktur
Mesajlar: 15
Kayıt: 16.05.2018, 15:59
Ad Soyad: ONUR CAN ABLAK
Şehir: Gumushane
Aldığı Beğeni: 3 / 7
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #14 gönderen ucmakozgurluktur » 5 yıl 9 ay önce (22.06.2018, 00:08)

Hoca efendi birgün çocugunu eşeğe bindirmiş gidiyormuş. Köyün önünden geçerken ahali görmüş demiş ki; "Yaşlı başlı adamsın, çocugu indirde sen bin". Hoca köylülerin dediğini yapar, kendisi biner eşeğe, çocukta yürümeye başlar. Öteki köyün önünden geçerken bu köylülerde söylenmeye başlar; "Utanmıyormusun cocuğu yürütmeye, sakalından utan" diye. Bu sefer hoca efendiyle çocukta eşeğe binmez yürümeye başlarlar. Diğer bir köyden geçerken görenler alay etmeye başlar; "Vay efendim, eşek boş giderken siz niye yürüyosunuz". Eh artık ne yapsinlar, ikisi birden binmeye karar vermiş ve yine başka bir köyün önünden geçtiklerinde cemaat kizmazmi; "İkiniz birden niye biniyorsunuz, teker teker binsenize" diye. Bu durumda ikiside eşekten iner ve derki; "Biz ne yapsak bunların hiç birine yaranamayacağız" der, Hoca Efendi eşeği sırtında tasımaya karar verir gider, düzgünce söylemek gerekirse ne yaparsan yap beğendiremiyorsun ama iyilik edecem diye dünyanın derdinide sırtımızda taşımaya devam ediyoruz

Son beğenen gurayg

Kullanıcı avatarı
Maksoy
Mesajlar: 107
Kayıt: 28.05.2011, 21:13
Ad Soyad: Mehmet Aksoy
Şehir: Antalya
:
100+ Club
Aldığı Beğeni: 33 / 3
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #15 gönderen Maksoy » 5 yıl 8 ay önce (30.06.2018, 18:48)

yilmaz628 yazdı:Yaşanan düşme sonrası yapılan muamelede de yanlışlar var. Örneğin ilk yardım ekibi gelene kadar hareket ettirilmemesi gerekirdi. Kırımlı bir durum olup olmadığını yada iç kanama olup olmadığı vb durumlara yönelik düşünülmesi gerekir ve ona göre adım atılması gerekirdi.

Her iki pilot da kendileri hareketlenip ayaklanmışlardı. Ayrıca olay anında ben dahil iki tane doktor vardı. Durum değerlendirmesi yaparak hareket etmelerine izin verildi. Daha ciddi bir durum olsaydı kesinlikle haklısınız gerekli tedbirleri almadan yerlerinden kıpırdatmazdık.

Son beğenen gurayg

Kullanıcı avatarı
ymcbayraktar
Mesajlar: 832
Kayıt: 13.06.2005, 20:24
Ad Soyad: Mehmet Bayraktar
Şehir: Tokat / Zile
Aldığı Beğeni: 7 / 4
Yaş: 65
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #16 gönderen ymcbayraktar » 5 yıl 8 ay önce (03.07.2018, 17:12)

p2 sertifikasıyla kendini eğitmen sanan kendi eğitime muhtaç iken yardımcı eğitmeni olmadan 530 m den telsizsiz öğrenci uçuran bir kişi de Turhal'da var eğitim alacak kişiler eğitmenini iyi seçmeli her önüne gelene hocam dersen Kargayı klavuz edersin :)

Son beğenen gurayg


Kullanıcı avatarı
kakalamtahu
Mesajlar: 174
Kayıt: 30.10.2012, 17:46
Ad Soyad: Hasan Tahsin Çervatoğlu
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 5 / 0
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #17 gönderen kakalamtahu » 5 yıl 8 ay önce (05.07.2018, 14:10)

Can taşımak sorumluluk ister.

Kullanıcı avatarı
gurayg
Mesajlar: 170
Kayıt: 07.10.2015, 08:56
Ad Soyad: Güray GÜNAY
Şehir: İSTANBUL
Aldığı Beğeni: 45 / 4
Yaş: 38
Pilot Menüsü: 

Pamukkale'de kırımsız kazalar.

Mesaj #18 gönderen gurayg » 5 yıl 8 ay önce (10.07.2018, 14:32)

Ülkemizde Hali hazırda 5 sorti düz 1 sorti yelkeni olmadan yamaç paraşütü yan sanayi malzeme üretimi yapan kişiler var kaldiki eğitim vermekden bahsediliyor bu ülkede herşeyin düzensiz olduğu gibi çok afedersiniz sporumuzda iyi yönde gelişmekdense kötü yönde ilerlemeye devam etmekte yani burdan yazmaya kalksak sorunlar dere yatağını aşar , açıkçası dün kulağıma geldi kendi malzemesi olmayıp 20 adet düz sorti yapmamış bir kendini bilmez arkadaş yeni başlamış bir öğrenciye ben sana siv yaptırırım diyebiliyor çok kötü çok kötü üzülerek söylemeliyim şahin doğan arabacı tayfası gibi olmak üzere yp camiamız.