Dünyanın en iyi DHV2 Yamaç Paraşütü nasıl olur?

Yamacparaşütü ile ilgili genel konuları buraya yazabilirsiniz.

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
SkyCloud
Mesajlar: 566
Kayıt: 13.04.2005, 10:25
Ad Soyad: Akin Gokbulut
Şehir: İstanbul
:
Moderatör Yarışma Pilotu 150+ Club
Aldığı Beğeni: 20 / 0
Pilot Menüsü: 

Dünyanın en iyi DHV2 Yamaç Paraşütü nasıl olur?

Mesaj #1 gönderen SkyCloud » 1 on yıl 6 yıl önce (25.12.2007, 14:03)

Hedef : Mükemmel ve kusursuz, yüksek performanslı (DHV2 veya Afnor Performans veya EN B/C sertifikalı) bir yamaç paraşütü. Kullanımı özel beceri ve teknik gerektirmeyen, kusursuz tasarım ve kaliteli üretilmiş, kıskandıran yüksek performans ve cezbedici görünümlü bir kanat.

Bir çok eski veya yeni üreticinin sürekli geliştirerek piyasaya sürdüğü kanatlar günümüzde oldukça yüksek standartlara ulaşmış durumda. Fakat her geçen gün daha da yukarıya çekilen performans, emniyet ve kalite seviyeleri nedeniyle yeni bir modelin ufak tefek klasik ve standart beklentilerden daha fazla gelişime sahip olmasını başarmak oldukça zor.
Zaman zaman değişik örneklerde görüldüğü üzere; yerini aldığı bir önceki model kanadın olumsuz huylarından kurtulmak ve bütün iyi taraflarını muhafaza etmek kolay değil. Yeni model bir sürü geliştirilmiş yeniliklere sahip olabilir fakat çoğu zaman yerini aldığı kanatla kıyaslandığında gerilediği özellikler de olacaktır.
Yeni veya ilk defa çıkarılan kanatlarda da genellikle bu duruma rastlanır. Bir sürü şey geliştirilmiştir fakat çoğunlukla bir sonra çıkacak aday model için de bir istek listesi hemen yapılmaya başlanır.
Dolayısıyla piyasaya yeni çıkan bir üretici firmanın marka ve modelleri biz pilotlar için tamamen sürprizlerle doludur ve yüksek risk taşımaktadır ve bu kanatların en iyi olması pratikte mümkün değildir. Yeni marka ve modellerin performans, kalite ve tutarlılığından bahsetmek için en az 3-4 senenin geçmesi gerekir. Tek avantaj bu tür yeni ve ilk çıkan marka ve modellerin oldukça ucuz olmasıdır. Riski alıp almamak ise bireysel olarak pilotlara kalmıştır.

Buradakiler tamamen şahsi görüşlerim / beklentilerim / düşüncelerimdir. Her sey doğru ve tam olmayabilir, gözden kaçırdığım veya yanlış bildiğim bazı noktalar veya mantık hataları olabilir.

Önemli Not : Bir kanadın DHV2 veya Afnor Performans veya EN B/C sertifikalı olması yeterli bir başlangıçtır. Bu raporların içeriğinin ve detaylarının başkaca hiç bir önemi YOKTUR. Çünkü bir kanadın kapandıktan sonra nasıl açıldığıyla pek ilgilenmiyorum. Önemli olan kapanmaması veya kapanmalara karşı çok dirençli olmasıdır.

Mükemmel kanadın sahip olması gereken muhtemel bazı teknik özellikler :
Toplam kg aralığı : 95 – 115 kg
Projected aspect ratio : > 4,40
Arc ratio : > 1,275
Kanopi ağırlığı : < 6 kg
Toplam ip uzunlugu : < 300 m
Minimum hız : < 21 km/h
Maximum hız : > 55 km/h
Raw performans : > 9.0

*Sade, temiz, düzgün görünüşlü fakat kaliteli işçilik ve ince detaylara sahip.
*Mümkün olduğunca uysal, Acro amaçlı tasarlanmamış, rahat kalkış, sade uçuşla mesafe katetmeyi sağlayan, türbülansta agresif olmayıp eğlenceli ve iyi uçuş hissi veren.
*Düz kalkış : Çok önemli olmasa da orta hızlı ilk yüklenmeden sonra kesintiye uğramadan tepeye gelen, bir kaç adım sonra yüklenme hızı ve kuvveti devam etmese veya biraz düşse bile yere yığılma eğilimi olmayan, kendiliğinden tepeye gelip bekleyen.
*Ters kalkış : Az dikkat gerektiren, aşırı yan yatsa bile kolaylıkla kontrol edilen, gayet güzel ve düzgün ve orta hızla yükselerek tepeye gelen, yüksek rüzgarda eksenel sapmaları C/D kolonlarıyla kolaylıkla kontrol edilen, aşırı hızla yukarı fırlaması ihtimali olmayan.
*Dönüşlerde handling : Frenleri orta sertlikte, %50 frenden önce biraz daha sertleşen ve sonrasında biraz daha sertleşen özelliklere sahip, yanal açılanmalarda (bank angle) frenlere tepkisi yumuşak ve uysal. Yalpalama (‘pitch’) kontrolü pilotun otoritesine bağlı olarak çok uyumlu.
*Bir uçtan bir uca (spanwise) kumaş gerginliği çok yüksek ve herhangi bir yanal hareketlenme gözlemlenmeyen, kolonlardan pilota gelen bilgiler ise bir miktar yumuşatılmış halde fakat kanopideki en ufak değişimi stres yaratmadan pilota ileten dengede.
*Hangi şartlarda, nasıl, ne kadar ve ne sıklıkta kapandığı değil yüksek hızlarda kapanmalardan sonra hiç fren uygulanmasa ve ağırlık aktarılmasa bile rotasını 45 dereceden daha fazla saptırmadan düz uçuşa geçen ve sonra küçük bir fren darbesiyle problem yaratmayacak şekilde yumuşak ve kontrollü açılan.
*Yanal hareket ve rota kontrol (Roll and yaw control) : Orta yumuşaklıkta ilk fren basıncına sahip, dinamik ve yüksek performansı ile oldukça dar dönüşler yapan. Gerektiğinde dönüşlerde ağırlık kaydırma etkisini iyi yansıtan fakat verimli dönüşler için aslında buna ihtiyacı olmayan ve/veya sadece uygun oranda frenin yeterli olduğu bir kanat.
*Yüksek hava hızı ve az fren ile dar dönüşlere oturabilen ve termik dinamizmini kullanan, keskin dönüş sonrası yanal salınımda (roll) dalgalanmayan ve yanal açılanması (bank angle) fazla artmayan, devamlı dizginlenmeye çalışılmayan (coordinated flight), merkez izinden (flight path) sapmayan, canlı ve tok uçan.
*Yalpalama (pitch) kontrol : Kendi bildiği gibi öne saldırma eğilimi olmayan, öne salınımlarda emniyetli bir noktada kendini önceden otomatik durduran yani oto-yalpalama özelliğine sahip, yalpalama kontrolünü frenler vasıtasıyla pilotun otoritesine bırakabilen, türbülanslı ortamda dizginlenmesi veya kontrolu gayet kolay olan ve dolayısıyla yalpalama kontrolu çok iyi dengelenmiş.
*Oto-yalpalama özelliği sebebiyle yere yakın dar dönüşleri en minimum spine girme riski ile oldukça yavaş hızda ve verimli yapan, dönüşe başlandığında dalma eğilimi olmayan ve dönüşlerde doğru açıda sabitlenip kalan.
*Fren mesafesi yeteri kadar uzun, kademeli çekildiğinde spine yumuşak giren ve spin çıkışında aşırı atlar saplarlık yapmadan düzgün ve iyi huylu davranan.
*Performans : Handling faktöründen ödün verilmeden hız düşünülerek tasarlanmış, ne kadar hızlı uçulursa performansı o kadar artan fakat çöküşü aynı oranda artmayan.
*B stall : B kolonları ilk çekim kuvveti orta sertlikten biraz fazla, çok kolay B stall olan ve bu esnada dengeli ve dönüş eğilimi bulunmayan ve bırakıldığında derin stall eğilimi görülmeyen.
*Kulak Kapaması kolay ve yumuşak, %30 dan fazla kapanma ile dengeli uçuş ve yüksek çöküş hızı sağlayan, çekili ipleri tutması kolay ve yumuşak, ağırlık aktararak etkin manevra kabiliyetine sahip bir kanat.
En son SkyCloud tarafından 17.09.2008, 19:47 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.


Kullanıcı avatarı
ymcbayraktar
Mesajlar: 832
Kayıt: 13.06.2005, 20:24
Ad Soyad: Mehmet Bayraktar
Şehir: Tokat / Zile
Aldığı Beğeni: 7 / 4
Yaş: 65
Pilot Menüsü: 

İnşallah birgün böyle bir kanat yapılır

Mesaj #2 gönderen ymcbayraktar » 1 on yıl 6 yıl önce (25.12.2007, 15:42)

İnşallah birgün Sayın Akın Gökbulut'un bu dilegi gerçekleşir üreticilerde bu yolda ilerlerler ama 6-7 m civarındaki ip boyu nasıl 3 m ye düşürülecek merak ediyorum
En son ymcbayraktar tarafından 25.12.2007, 15:48 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Kullanıcı avatarı
SkyCloud
Mesajlar: 566
Kayıt: 13.04.2005, 10:25
Ad Soyad: Akin Gokbulut
Şehir: İstanbul
:
Moderatör Yarışma Pilotu 150+ Club
Aldığı Beğeni: 20 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #3 gönderen SkyCloud » 1 on yıl 6 yıl önce (25.12.2007, 16:10)

Sadece iplerin dağılım tasarımı (line layout) konusunda radikal yenilikler sonucu 6-7 metrelik ip boyunu kısaltmadan da toplam ip uzunlugunu 300 metrenin altina indirmek mumkun. Fakat cok ince ve zorlu bir yük dagilimi ve kanat uzerinde dogru secilmis baglanti noktalarini tasarlamak ve pratikte yani test ucuslarinda bu tasarimin calistigini kanitlamak gerek. Ve kapanma durumlarinda kravat olma riski de onlenmis olacak.

Zaten su an uctugum kanadin toplam ip uzunlugu 286 metre ve yukarida belirttigim kendi kriterlerimin yarisindan fazlasina sahip. Sadece ben daha cok sey istiyorum ve hayal ediyorum kagit uzerinde de olsa.
Dolayisiyla her sey mumkun.
Yukarida belirttigim ozellikler hayal degil ve cok yakinda standart ozellikler haline bile gelebilir.

Kullanıcı avatarı
baytur
Mesajlar: 137
Kayıt: 09.09.2007, 19:25
Ad Soyad: Bayram Turgut
Şehir: İzmir
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #4 gönderen baytur » 1 on yıl 6 yıl önce (25.12.2007, 20:24)

:arrow: Sayın Akın Bey'in yukardaki yazısını zevkle okudum. Böyle içeriği olan yazılarından dolayı kendisine teşekkür etmekten kendimi alamadım. İnsanlar hep yanlışları görme ve onları eleştirme eğilimindeler. Yanlışın yanlış olduğunu ispatlamak bu durumu gözlemleyen insanlara pek bir şey katmıyor. Aksine yanlış yapanın reklamının yapılmasına, mazlum gibi görünmesine ve hatta haklı olduğunun düşünülmesine sebep olabiliyor. Onun yerine Akın Bey'in yaptığı gibi polemik yaratmadan doğru bilginin verilmesi bana sanki en iyi söylenecek sözmüş gibi geliyor.
:idea: Ayrıca bilgili ve tecrübeli kişiler sahip olduklarını bu forumda paylaşmazlarsa, cahil ve işten anlamayanların fikirlerini okumaktan başka bu forumda bir şey bulamayacaklardır.
:?: :!: Bu yazıyı okuyana kadar güvenli kanat kavramının pek anlamlı olmadığını, güvenli uçuşun olduğunu düşünüyordum. Ama şimdi yukardaki özeliklerin daha çoğuna sahip olan kanadın daha güvenli olacağını düşünüyorum.
:) Akın Bey'e Saygılarımla.

Kullanıcı avatarı
SkyCloud
Mesajlar: 566
Kayıt: 13.04.2005, 10:25
Ad Soyad: Akin Gokbulut
Şehir: İstanbul
:
Moderatör Yarışma Pilotu 150+ Club
Aldığı Beğeni: 20 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #5 gönderen SkyCloud » 1 on yıl 6 yıl önce (26.12.2007, 15:24)

En iyi, en saglam ve en guvenli kanada veya ekipmana sahip olmanin pilot psikolojisi uzerinde olumlu bir etkisi vardir muhakkak. Fakat bunun tuhaf yaratiklar olan insanlar uzerinde olumsuz etkileri gorulebilir ve saglam karakterli normal pilotlar bile olmadik durum ve sartlarda oto-kontrolden cikarak olmadik riskler almaya baslayabilir. Neyse burasi da aklimizin bir kosesinde dursun.

Yamac Parasutuyle ucuslarda en onemli olay aktif pilotajdir yani etki-tepki ve aktif ucus reflekslerinin oturmus olmasidir.

Kullanıcı avatarı
SkyCloud
Mesajlar: 566
Kayıt: 13.04.2005, 10:25
Ad Soyad: Akin Gokbulut
Şehir: İstanbul
:
Moderatör Yarışma Pilotu 150+ Club
Aldığı Beğeni: 20 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #6 gönderen SkyCloud » 1 on yıl 6 yıl önce (28.12.2007, 17:00)

Dünyanın en iyi Yamaç Paraşütünü tanımlarken kumaş ve iplerden bahsetmeye pek gerek duymamıştım. Gelen bazı sorulara istinaden şahsi tercihim olarak ve bugünkü güncel üretimler itibarıyla kısaca ;
*Kanopi Kumaşı : özellikle üst tarafı 45g Skytex Evolution 2.0 (NCV 9092 E85A) olmalı, alt tarafı 40g olabilir.
*İpler : Liros PPSL, kanopi bağlantıları ise ince Dyneema.

Bunlar çok da önemli değildir ama ne tür malzeme kullanıldığı kalite ve özenli imalat yapıldığı hususunda bir nebze de olsa iyi bir işarettir. Güven duygusunu artırır.


Kullanıcı avatarı
SkyCloud
Mesajlar: 566
Kayıt: 13.04.2005, 10:25
Ad Soyad: Akin Gokbulut
Şehir: İstanbul
:
Moderatör Yarışma Pilotu 150+ Club
Aldığı Beğeni: 20 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #7 gönderen SkyCloud » 1 on yıl 6 yıl önce (02.01.2008, 11:34)

Bu konuda bilgisi veya fikri olanlar veya eklemeler yapmak isteyenler buraya gonul rahatligiyla yazabilir, bunda hic bir sakinca yok ve herkes memnun olacak ve faydalanacaktir.

Fakat bazilari hala iddialarini desteklemek yerine baska yerlerde ve basliklar altinda atip tutmaktadirlar ve cesitli serzenislerde bulunmaya ve alttan calismaya devam etmektedirler.
Bu arkadaslari medeni cesarete davet ediyor ve eger en ufak da olsa bir seyler biliyorlarsa onlari burada yazmaya ve tartismaya davet ediyorum. Anca fikirleri ve hayallerimizi carpistirarak kendimizi gelistirebiliriz. Belki de ben yanlis biliyorumdur, dogrusunu ogrenirim.

Bir sey bilmiyorsaniz bari susun, okuyun, ogrenin.
Bir sey biliyorsaniz paylasin, bilgi buyusun.

Kullanıcı avatarı
Desparadox
Mesajlar: 6
Kayıt: 16.09.2008, 20:50
Ad Soyad: Pınar Telgeren
Şehir: Bursa
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #8 gönderen Desparadox » 1 on yıl 5 yıl önce (17.09.2008, 15:10)

Mükemmel kanadın sahip olması gereken muhtemel bazı teknik özellikler :
Toplam kg aralığı : 95 – 115 kg
Projected aspect ratio : > 4,40
Arc ratio : > 1,275
Kanopi ağırlığı : < 6 kg
Toplam ip uzunlugu : < 300 m
Minimum hız : < 21 km/h
Maximum hız : > 55 km/h
Raw performans : > 9.0



Merhaba Akın bey ben daha yeni başlıyorum ve kanatları araştırıyordum.Ama sanırım şimdiye kadar ölesine bakmışım.Bir kanadın bir çok özelliğe dikkat edilerek seçilmesi gerektiğini sayenizde farkettim ve bu kadar ayrıntılı olabileceğini hiç düşünmemiştim.

Yukarda verdiğiniz kanat teknik özellikleri profösyonel pilotlar içinmi acaba yoksa başlangıç için kullanılan kanatlar içinde geçerlimi bu konudada aydınlatırsanız sevinirim ve başlangıç için nasıl bir kanat kullanılmalı

Kullanıcı avatarı
derajan
Mesajlar: 408
Kayıt: 16.11.2005, 19:46
Ad Soyad: Yusuf Biçer
Şehir: Antalya
Aldığı Beğeni: 2 / 2
Pilot Menüsü: 

Mesaj #9 gönderen derajan » 1 on yıl 5 yıl önce (17.09.2008, 17:56)

reklam degil
ama söyle bi düşününce su gun alsam diyorum adwance sigma7 alırım...
sanki bu kanadı özetlemişsin...
2 el satan yokmu alacam valla...

kaliteli işçilik,
55/39/23 km/h
1,2 m/s › 39 km/h
9,0 - 9,3 (9,3)
Cross
EN-C

Kullanıcı avatarı
gerenimo
Mesajlar: 125
Kayıt: 23.06.2007, 18:03
Ad Soyad: Abdurrahman Göksu
Şehir: Adana-ölüdeniz
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #10 gönderen gerenimo » 1 on yıl 5 yıl önce (17.09.2008, 20:48)

Akın abi valla sana helal olsun bu forumun bilirkişisi sen ol abi verdiğin bilgiler çok değerli ve önemli tam bizde arkadaşlarla dün bu mevzu üzerinde kritik yapıyorduk yusuf kardeşinde dediği gibi sigma 7 doğru adres gibi nitelikler onu işaret ediyor sanki alternatifide nova ra sanki ama dahada araştıracağız sanırsam yararlı bilgilerinden dolayı sana teşekkür ediyorum abi ALLAH TÜM PİLOT ARKADAŞLARIMA KAZASIZ BELASIZ UÇUŞLAR NASİP ETSİN SEVGİ VE SAYGILARIMLA ABDURRAHMAN GÖKSU.

Kullanıcı avatarı
ucarimanda
Mesajlar: 299
Kayıt: 16.10.2006, 17:07
Ad Soyad: Yigit Yildirim
Şehir: Ankara
:
Yarışma Pilotu 50+ Club Dealer
Aldığı Beğeni: 8 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #11 gönderen ucarimanda » 1 on yıl 5 yıl önce (18.09.2008, 02:02)

Selam Akın Abi,
Bazı eksik noktalar var, ben de kendimce katkıda bulunmak isterim.
En iyi DHV 2 kanadı deyince kim için olduğunu da belirtmek gerekiyor sanırım.

çünkü bahsi geçen kanat tarzı bazı pilotları güven hissi ile havada taşırken bazı genç ve dinamik pilotları tatmin etmeyebilir. Aslında ekol muhabbeti. Alman tarzı ile fransız tarzı; yüksek pasif güvenlik (tok uçuş hissi) ile enerji-havayı takip etme.

Malesef belirtmeliyim ki Nova ve Advance benzeri kanatlara alışanlar sonradan daha dinamik kanatlara kolay adapte olamıyorlar. çünkü hislerine değil kanada güvenerek aktif uçuş becerilerini pek geliştirmiyorlar. Bu anlamda anlatılan kanat, bir üst seviyeye geçmek isteyen pilotu çok geliştirmeyebilir ama o tarzı seven kişiyi de yıllarca keyifle uçurabilir.

Sonuçta herkesin beğenisi, istekleri, becerisi, tarzı farklı. Sayısal değerlerin hiçbir anlamı yok.

saygılar
yigit


Kullanıcı avatarı
SERKANYARLILAR
Mesajlar: 46
Kayıt: 13.08.2008, 16:26
Ad Soyad: Serkan Yarlılar
Şehir: Adana
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #12 gönderen SERKANYARLILAR » 1 on yıl 4 yıl önce (25.04.2009, 17:38)

Buradakiler tamamen şahsi görüşlerim / beklentilerim / düşüncelerimdir. Her sey doğru ve tam olmayabilir, gözden kaçırdığım veya yanlış bildiğim bazı noktalar veya mantık hataları olabilir.


Akın bey burada kişisel görüşlerini ve beklentilerini aktarmış kendisine tşk. Bu arada Yiğit arkadaşımızda iyi bir noktaya değinmiş. Fakat bence işin özü ; kanatlar tasarımcıların beklentilerini, ürün üstüne yansıttıkları halidir. Bu da şu sonucu doğuruyor. Nasıl her araba kişinin kullanım beklentisini karşılamıyorsa, paraşütte de aynı koşullar geçerli.
Her pilotun bir uçuş grafiği ve tarzı vardır. Kanatlarında öle tabiki. Bu nedenle kanat alımı yaparken keşke diyorum. Satılan paraşütü test şansımız olsaydı. Yani her zaman mümkün olamıyor bu. Genelleme yapmak konusnda biraz şüpheliyim o :) nedenle.

Kullanıcı avatarı
SENERARSLAN
Mesajlar: 558
Kayıt: 11.02.2007, 15:15
Ad Soyad: Sener Arslan
Şehir: Denizli
:
50+ Club
Aldığı Beğeni: 1 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #13 gönderen SENERARSLAN » 1 on yıl 2 yıl önce (23.11.2011, 19:10)

Akın abi ozone deltayı önceden sen tasarlamışsın gibi bir durum çıktı ortaya. 3-5 şey hariç kalanları dediğin gibi üretmişler

Kullanıcı avatarı
SkyCloud
Mesajlar: 566
Kayıt: 13.04.2005, 10:25
Ad Soyad: Akin Gokbulut
Şehir: İstanbul
:
Moderatör Yarışma Pilotu 150+ Club
Aldığı Beğeni: 20 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #14 gönderen SkyCloud » 1 on yıl 2 yıl önce (23.11.2011, 20:12)

Sanirim 4-5 sene onceki model olan Nova Ra'nin o zamana gore ne kadar ileri duzey, yuksek performansli ve mukemmel tasarimli bir DHV2 kanat oldugunu tekrar vurgulamak gerekiyor.

Ancak bu sene itibariyla Ra ayarinda veya biraz daha gelismis Ozone Delta gibi kanatlar piyasaya cikarilabildi.

Kullanıcı avatarı
afsin
Mesajlar: 301
Kayıt: 28.09.2006, 14:07
Ad Soyad: Hüseyin Afşin Oral
Şehir: Manisa
:
200+ Club
Aldığı Beğeni: 1 / 0
Yaş: 46
Pilot Menüsü: 

Mesaj #15 gönderen afsin » 1 on yıl 2 yıl önce (30.11.2011, 17:47)

akın abi senin öngürelerini kanat firmaları yeni yeni uygulamaya koyuyor..
geleceği gören ve düşünen fikirlere devam 2016 ne olacağını görelim..


afşin

Kullanıcı avatarı
ebuatac
Mesajlar: 25
Kayıt: 22.10.2009, 02:21
Ad Soyad: Ebubekir Atac
Şehir: Kayseri
Aldığı Beğeni: 0 / 1
Pilot Menüsü: 

Mesaj #16 gönderen ebuatac » 1 on yıl 2 yıl önce (10.12.2011, 02:13)

Akin beyin hayal ettigi EN B/C Reflex kanadi 2010 nun nisan ayindan itibaren kulanmaya basladim.
Kapanmasi zor oldugu kadar da hizli bir reflex kanat Max hizi 67 . Paramotor icin uretilen bu kanat ayni zamandada motorsuz ucuslardada mukembel.

Sanirim 2012 de artik ucak kanadinda oldugu gibi, isin cilkini cikartip flaplarda ekliyen firmalar olabilir.

Kisacasi Akin beyin 4 yill önce kurgusunu kurdugu kanadin bu gun gercek olmasi
sevindirici.
Akin bey gibi teknik bilgilerinden faydalanan turkiye firmalari geklecegin kanadini uretmesi elbetde gururumuz olur.


Kullanıcı avatarı
salvadorhasan
Mesajlar: 11
Kayıt: 07.02.2012, 10:47
Ad Soyad: Hasan Kara
Şehir: Tekirdağ
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #17 gönderen salvadorhasan » 1 on yıl 2 yıl önce (07.02.2012, 10:52)

paylaşımlar gerçekten güzel..

Kullanıcı avatarı
re_kor08
Mesajlar: 8
Kayıt: 27.09.2011, 00:35
Ad Soyad: Reşat Korkmaz
Şehir: Samsun
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #18 gönderen re_kor08 » 1 on yıl 1 yıl önce (08.05.2012, 09:39)

AKIN BEY; SİZLERİ GÖNÜLDEN TEBRİK EDİYORUM. SAYGILARIMLA.[code][/code]

Kullanıcı avatarı
muhammet ılgın
Mesajlar: 5
Kayıt: 04.08.2013, 01:32
Ad Soyad: Muhammet Ilgın
Şehir: Kütahya
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #19 gönderen muhammet ılgın » 1 on yıl 7 ay önce (04.08.2013, 02:34)

Akın bey ağzınıza yüreğine sağlık...

Kullanıcı avatarı
realramtha
Mesajlar: 15
Kayıt: 06.05.2014, 14:19
Ad Soyad: Serdar Keskin
Şehir: Yalova
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #20 gönderen realramtha » 9 yıl 5 ay önce (20.10.2014, 10:37)

teşekkürler akın bey