sportif havacılık eğitimlerinde sağlık raporu ve sigorta

Havacılık hakkında sohbetler,geyikler...

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
mustafa çelik
Mesajlar: 391
Kayıt: 20.11.2006, 18:38
Ad Soyad: Mustafa Çelik
Şehir: Ankara
Aldığı Beğeni: 5 / 0
Pilot Menüsü: 

sportif havacılık eğitimlerinde sağlık raporu ve sigorta

Mesaj #1 gönderen mustafa çelik » 1 on yıl 9 yıl önce (07.02.2007, 10:43)

Arkadaşlar Sportif havacılık eğitimlerinde sağlık raporunun önemi ve sigorta kapsamının gerekliliği konusunda görüşlerinizi bekliyorum. Hepimiz hiç şüphesiz ki FEDERASYON umuzu istiyoruz. Türk Hava Kurumunun kurslarına katılan arkadaşların tam teşekküllü hastanelerden aldıkları raporlar 100-150.YTL. maliyeti vardır. Şimdi THK yı eleştiren arkadaş diyelimki federasyon başkanı oldu acaba ne yapacak tam teşekküllü raporu ortadan kaldıracakmı.
BU KONUDA GÖRÜŞLERİNİZ BEKLİYORUM.


Kullanıcı avatarı
ganos
Mesajlar: 358
Kayıt: 18.05.2006, 09:37
Ad Soyad: Faik Donmez
Şehir: Tekirdağ / İstanbul
Aldığı Beğeni: 15 / 0
Pilot Menüsü: 

sağlık raporu

Mesaj #2 gönderen ganos » 1 on yıl 9 yıl önce (07.02.2007, 11:23)

THK'nın verdiği eğitimin maliyeti, özel kurumların verdiği eğitimin maliyetlerine bakınca o kadar düşük ki, sağlık raporu almak ve sigorta yaptırmak için harcanacak paranın ehemmiyeti yok. Kaldı ki özel kuruluşların sağlık raporu istememesi bir bakıma uygunsuz zira, kişinin farkında olmadığı bir rahatsızlığı varsa ve bu yükseklikle vuku bulabilecek bir şeyse, ben de eğitim veriyor olsam rapor isterdim. Sigortaya gelince; sigortayı eğitim veren kurum istemese bile pilot adayının yaptırması akılcıdır. Bir kaza durumunda, tedavi masraflarınızın ulaşabileceği boyutlar karşısında sizin yaptıracağınız ferdi kaza v.b.sigortanın lafı bile olmaz.

Hepimiz bağırıp duruyoruz: " her türlü eğitim ve her türlü TEDBİR alındıktan sonra bu spor yapılmalı." diye. Burada tedbirden kasıt, birincil tedbirler, yani; yedek paraşüt, kask, koruyucu donanım v.s. yanında ikincil tedbirlerlerdir. Kaza veya yaralanma ve sonrası dönemi içeren önlemler. THK, bunu, bir nevi kendini garanti altına almak için yapıyor ama, sağlı kontrolu sonunda, uçuşa engel bir sağlık durumu ortaya çıkmışsa yada herhangi bir kaza vuku bulmuşsa bu THK'nın değil tamamen pilot adayının menfaatine oluyor.

Dolayısıyla herşey iyiyken, işimize gelmeyen şeyleri istiyormuş gibi gözükse de, kötü ihtimaller gerçekleştiğinde THK'nın doğru bir uygulama yaptığı anlaşılabilir. Zira, bu spordaki kazalar, sakatlıklar ve tedaviler, futbol yada basketboldaki gibi olmuyor.

Teşekkürler.

Kullanıcı avatarı
kenker
Mesajlar: 55
Kayıt: 23.05.2006, 13:57
Ad Soyad: Ufuk Uğur
Şehir: Bursa
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #3 gönderen kenker » 1 on yıl 9 yıl önce (07.02.2007, 12:57)

Ben her ikisinin de gerekli olduğunu düşünüyorum. Özellikle sağlık sigortasının sadece eğitim sırasında değil her zaman yapılması gerekli.

THK'da kurs aldığım sırada sertifika kontrol kursiyerleri de vardı. Daha önce THK dışında eğitim alarak bu sporu öğrenmiş ve daha sonra da çeşitli sürelerde uçuş yaparak kendilerini geliştirmiş kişilerin düzeylerini ölçmek ve "pilot" sertifikası vermek için hazırlanmış bir kurs idi. Bu kursa katılan arkadaşlardan birisi 230 metrelik C tepesinden yaptığı bir uçuşta inişe 40-50 metre kala 360derece dönüş, bu dönüşü durdurmak için ani sert fren, bunun sonucunda asimetrik kapanma ve peşinden de spiral (kurstaki adıyla viril) sonucu oldukça sert bir iniş yaptı. Ayağı kırıldı. Eğitimin şartlarından biri olduğu için sağlık sigortası vardı. Böylece en azından tedavi giderleri karşılanmış oldu.

Bu türden kazalar her zaman başımıza gelebilir. Ganos arkadaşımızın da söylediği gibi ikinci bir tedbir mutlaka gerekli.

fluid mechanic
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #4 gönderen fluid mechanic » 1 on yıl 9 yıl önce (08.02.2007, 17:29)

Merhaba millet.
Motorsuz havacılıkta bilindiği üzere sağlık kontrolü ve raporu zorunluluğu yoktur. En azından bu dünyamızın diğer mekanlarında böyle. Yani sağlık durumunda bu işe engel bi durumun var olup omadığını her akıl sahibi kendi tesbit etmeli.
Diğer tedbirlere gelince avrupada ki mevcut kurallara uyulmalı, ve gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı bence. Bunlar Almanya da şöyle:

1. Geçerli pilotluk sertifikası (Motorsuz hava sporu aleti kullanım izni) de diyebiliriz ;)
2. YK yahut YP nin geçerli 2 yıllık teknik bakim damgası
3. Geçerli havacılık sigortası
4. Uçuş bölgesinin ilgili kurum tarafından (kurum konusuna girmeyeyim) uçuşa açık izni verilmesi
5. Kask, yedek paraşüt zaten her uçuşta zorunlu, söylemeye gerek yok

Bence bu konuda yasal düzenleme olmasada herkes kendi emniyeti için bunlara uymalı.

selam - fluid mechanic

fluid mechanic
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #5 gönderen fluid mechanic » 1 on yıl 9 yıl önce (09.02.2007, 20:05)

Sağlık raporu tabii ki artı emniyet, ama spor için bence büyük engel. Çünkü rapor doğal olarak sürekli yenilenmeli ve bir çok kişi almanya da bu yüzden orada rapor gerektirmeyen YK ve YP sporuna yöneliyor. Sağlık raporu bugün TR de sorun ve fazla gider meydana getirmeyebilir ama ekonomik gelişme ile bunun değişeceğini hesaba katmak lazım. Ben şahsen - en azından 40 yaş altındakilerden - rapor istemezdim.

selamlar