Mesaj #4 gönderen Volkan Ovun » 1 yıl 3 hafta önce (26.01.2018, 07:14)
Mustafa Bey, ne yazık ki sizinle aynı fikirde değilim. Affınıza sığınarak, sorumluluğun daha çok alıcıda olduğunu ifade etmenin çok yanlış olduğunu söylemek zorundayım.
Birinci sorumluluk satıcıdadır. Sadece yamaç paraşütünde değil, sebze meyveden arabaya, gayrı menkulden tekneye, aklınıza gelecek her tür malın satışında satıcıdan ayıplı özürlü, hasarlı malı bile bile satmaması, sattığı malı bilmesi beklenir. Alıcının sorup soruşturmasıgenelde ikinci planda kalmakla birlikte, konu kanat olunca başka bir boyut kazanıyor. Düşünün şimdi: (A )Bey kanat satıyor, (B) Bey alıcı. (B) Bey kanadı bana teste gönderip test ücretini ödüyor. Kanat testten geçemiyor, (A) Bey'e iade ediliyor. (A) Bey, kanadın satılık ilanlarına devam ediyor. (C) Bey talip oluyor ve kanadı bana teste gönderiyor. Zaten daha önce parasını alıp test ettiğim, durumunu bildiğim kanadı bir daha test edip hatta hiç test etmeyip parasını mı almalıyım? Bu sahtekarlık ve ahlaksızlık olur. Hiç işlem yapmayıp müstakbel alıcı (C) Bey'e kanadın daha önce test edildiğini ve uçuşa uygun olmadığını mı söylemeliyim? Ben satıcıların ahlak bekçisi değilim, kimsenin ticaretini bozmak ve engellemek gibi, durumdan vazife çıkarmaya hakkım yok. Ayrıca, parası (A) bey tarafından ödenen bir hizmetten (A) Bey'in haberi ve izni olmadan neden (C) Bey yararlansın ki? Benim, hizmet karşılığı parasını aldığım (A) Bey'e karşı da bir sorumluluğum var. İçinde bulunduğum çok hassas bir denge gerektiren durumu anlatabildim mi bilemiyorum. Bu nedenle asıl sorumluluk satıcıdadır. Satıcı, kanadı satışa çıkarmadan önce test ettirmeli, test raporu ile birlikte satışa çıkarmalıdır ki, talip olan her alıcı kanadın durumunu bilebilsin.
İkinci sorumluluk ilan platformu yöneticisindedir. YP forum, 10 yaşından eski kanatlarda ilan verebilmek için test zorunluluğu getirmek suretiyle bu sorumluluğu üstlenmiş durumda ama yetersiz olduğunu, 10 yaşın altındaki kanatlarda da ciddi sorunlar çıkabileceğini görüyoruz. Bazı facebook ikinci el malzeme satış platformlarında da zaman zaman görüyorum: Şüpheli bir kask ilanı sahibine uygun EN sertifikasının olup olmadığı soruluyor. 2008 üretim olarak ilan edilen bir kanadın 2004'te üretiminin sonlandırıldığı ortaya çıkınca ilan yönetici tarafından kaldırılıyor. Yani, platform yöneticileri bu konuda tamamen duyarsız değil ama, tekrar ediyorum bu başlığa vesile olan kanatta olduğu gibi müdaheleler yetersiz kalıyor. Bu nedenle hiç bir platformda, test raporu olmayan ikinci el kanadın ilanına izin verilmemesi, bu sorunun çözülmesine ciddi oranda katkıda bulunacaktır.
Son olarak, alıcılar mutlaka satıcıdan test raporu talep etmeli, test raporu olmayan kanada hiç kimse talip olmamalı. Böylece bu bir alışkanlık haline gelecek, bir sisteme oturacaktır. Kanatların test edilmesi sadece ikinci el satışıyla sınırlı olmayıp, güvenlik için her iki yılda bir kanatlar test ettirilmelidir.
Ben, geri dönüşünün çok geç ve zor olacağını bile bile test makinalarına çok ciddi bir yatırım yaptım. Ticari bir hedefim olmakla birlikte tek amacım sadece para kazanmak değil, bir bilincin oluşmasını, bir sistemin oturmasını sağlamak üzere ilk adımı atmaktı. Pilotlarımızda, ikinci el kanat alıcı ve satıcılarında bu bilinç gelişip sistem oturduğu zaman, şu anda yatırım yapmayı gereksiz gören arkadaşlar tarafından başka test merkezleri de açılacak, test daha da yaygınlaşacaktır.
Sevgi ve saygılarımla.
Son beğenen imamoğlu