iyi niyetli bir yazı

Yamacparaşütü ile ilgili genel konuları buraya yazabilirsiniz.

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
stratusteam
Mesajlar: 12
Kayıt: 31.12.2006, 10:18
Ad Soyad: M. Ömür Akkor
Şehir: Bursa
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

iyi niyetli bir yazı

Mesaj #1 gönderen stratusteam » 1 on yıl 8 yıl önce (16.06.2008, 16:20)

İyi günler,

Son zamanlarda yaşanan kazalar üzerine yazmak istedim bu yazıyı. Kişisel fikirlerimdir ve kimseyi muhatap almamaktadır. Yanı sıra bağlı olduğum takımı ve derneği (stratus team ve BUYAP) bağlamamaktadır.
Sadece yamaç paraşütü yapan ve yeni başlayanlara tavsiye niteliğindedir.


1 Yamaç paraşütü kolay öğrenilen bir spor değil, zor ve teknik bir spordur. İyi niyetle henüz siz daha bir şeyleri farkına bile varmadan yakın arkadaşlarınıza öğretmeye kalkışmayın.

2 Araştırmacı olun aklınıza takılan her konu için en azından yamaçparaşütü.net ve havacılık grubuna yazı yazabilirsiniz. Modaretörler sizlere fazlasıyla alaka gösterecektir.

3 Hocanızla ilgili muhakkak bir ön araştırma yapın. Herkesin her söylediği doğru değildir. Hayatınız mevzu bahis olduğu için biraz şüpheci olun.

4 Yer eğitimini tamamlayan öğrencinin uçmaya başladıktan sonra tekrar yer eğitimi yapmadığını şenlik ve festivallerde kalkışlarından, uçuşlarından ve inişlerinden anlayabilirsiniz. Yer eğitimi çok çok önemlidir.

5 SIV yapmadan hatta yapsanız bile, kara üzerinde wingover, spiral ve derin dönüşler gibi tehlikeli manevralar denemeyin.

6 Yamaç paraşütü her ne kadar öyle görünse de bir gösteri sporu değildir. Ehil kişiler tarafından yapılmadıkça kara üstünde herhangi bir akrobasi denenmez. Festivallerde bu tip girişimleri asla yapmayınız. Son festivallere katılanlar sonuçlarına yakınen tanık oldular.

7 malzeme alırken muhakkak hocalarınıza danışın. Yahut yamaçparaşütü dealerlarını da arayabilirsiniz. Malzeme hakkında dealerları aramak için malzeme almanız gerekmemektedir. Her türlü teknik konuda size seve seve yardımcı olacaktır. Telefon ve adreslerini temsilcisi oldukları firmaların web adreslerinden bulabilirsiniz.

8 Ucuz malzeme almak iyi malzeme almak değildir. Belki kar edebilirsiniz ancak “hayatınızdan zarar edersiniz.”

9 Eski malzeme ile alçak irtifada uçulması, alçak irtifada başınıza bir şey geldiğinde ölmeyeceğiniz anlamına gelmez.

10 İkame malzeme demek teknik olarak da ikame malzeme demektir. Örneğin kask sadece görüntü olarak değil asıl teknik olarak ikame etmelidir.

11 Seviyenizin üstündeki malzeme ile asla uçmayın. Kimse sizin seviyenizi hocanız ve sizden iyi bilemez bu konuda kesinlikle kimseniz gazına gelmeyin.

12 Eski yunanlılarda söylenen “tecrübeler sabittir” sözü yamaçparaşütü içinde geçerlidir. Kendi kendinize garip kurallar geliştirmeyin. Yamaçparaşütü teknik olarak kesin bir spordur.

Amasya’daydım bu konuların hiçbirinin kesinlikle ve kesinlikle Amasya’daki kaza ile alakası yok. Her şey yolundayken bile kaza olabiliyor…
“Ölüm gerçekten çok çok yakınımızda” hatta bir hadiste “ölüm size şahdamarınızdan daha yakındır.”der. Üç dakika önce gülümserken gördüğünüz bir dostunuzu çok basit bir kaza sonuca kaybediyorsunuz. Cengiz abiyi 4 sene önce Erzincan’da tanıdım. Hayatım boyunca tanıdığım en iyi niyetli ve en saf insanların başındaydı. Vefatından duyduğum keder ve üzüntüyü anlatamam. Ciğerim yandı… Bu hisler içinde bu yazıyı kaleme alıyorum. Herkes bu sporla ilişkisini tekrar bir gözden geçirsin. Güvenlik ve tedbirin ne denli önemli hususlar olduğunu kendisi ve çevresiyle tekrar tartışsın.
Başta söylediğim gibi kimseyi hedef alan bir yazı değildir. Sadece iyi niyetle ve üzüntüyle yazdığım kişisel bir yazıdır. Kimseyi kırmak yada polemik yaratmak gibi bir düşüncemde yok. Ayrıca bu konuda karar mercide değilim. Söylediklerimi dikkate de almayabilirsiniz…


Saygılarımla
Muhammed Ömür Akkor


Kullanıcı avatarı
skydiver
Mesajlar: 462
Kayıt: 23.12.2004, 21:23
Ad Soyad: Volkan Şekerci
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #2 gönderen skydiver » 1 on yıl 8 yıl önce (16.06.2008, 17:07)

Dikkat edilmesi gereken bir kaç hususu da ben eklemek isterim...

"Ben bu yaşıma kadar kimseden akıl almadım, kimseye de uçarken hesap vermem, kimse bana karışamaz" zihniyetindeki pilotların da varolduğunu bilerek, kişileri onaylanmış uçuş saatlerine göre değerlendirmelidir yeni başlayan herkes.

Buradan yola çıkarak camianın içinde yer almak adına türlü manevrayla, bahsi geçen kemik yaşına rağmen aynı olgunluğu gösteremeyen ama,

1. festivallere katılmayı,
2. bir üst seviye kanat alıp bunu kullanmayı,
3. afiş, reklam unsuru her türlü öğeyi kullanmayı,
4. nasılsa bir denetmen kuruluş yok diyerek istediği gibi her ticari faaliyeti gerçekleştirmeyi,

"iyi pilot" olduklarını kendilerine ve çevrelerine inandırmak için referans gösterenlere lütfen uçuş defteri, onaylı belge sorunuz. (misal başlangıç sertifikası, yüksek ve tanınmış bölgede uçmuş olmak ya da şekilden ibaret fotoğraflar kişilerin iyi pilot olduğu, istediği her yamaç paraşütü işlemini uygulayabileceği anlamına gelmez)

Yamaç paraşütü eğitimi birkaç günlük yer eğitimiyle sınırlı olmayan, sürekli bir eğitmenin denetimi ve sorumluluğunda ilerleme kaydetmesi gereken komplike bir aşamalar bütünüdür.

"Bu sporun kurallarının kanla yazıldığını unutmadan", kurallara uyun ve çevrenizde bu gibi kişiler varsa uyarın.

5 yıllık yamaç paraşütü deneyimimin ardından halen "ben bu işi biliyorum" diyemezken (ki zaten asıl branşım değil), Ölüdeniz'de "nasılsa paramla uçuyorum" diyerek (single uçuşta) kasksız yere inen arkadaşlara da Mike Küng'ün gösterilerini izlemelerini tavsiye ediyorum. Şayet kendisi dünyanın en iyi acro pilotlarından birisi kabul edilmesine rağmen dünyanın her yerinde, her bilinçli pilotun yapageldiği gibi kask takar.

Özellikle belirtmek isterim ki, bu spordaki her olay, diğer tüm pilotları doğrudan etkilediğinden, bu kurallar ve öneriler bütünü genele atfen, kişi veya kuruluş gözetmeksizin basit örneklemelerle yazılmıştır. Kimseyi hedef almak veya bayağı göstermek için kaleme alınmadığı gibi, son kaza olaylarıyla ilgisi yoktur. Çünkü unutulmamalı ki, bu sporda kurallar sadece kazaların vukuu bulduğu zamanlarda değil, her zaman geçerlidir!

Mavi semalar...

Volkan Şekerci
exWAYS

MAC!
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

re

Mesaj #3 gönderen MAC! » 1 on yıl 8 yıl önce (17.06.2008, 13:58)

bende şunu belirtmek isterim ki her uçuş ayrı bir uçuştur,kimsenin başına ne geleceğini kimse bilemez. unutulmamalı ki havacılıkta kurallar kanla yazılıyor..

Kullanıcı avatarı
skydiver
Mesajlar: 462
Kayıt: 23.12.2004, 21:23
Ad Soyad: Volkan Şekerci
Şehir: İstanbul
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Re: re

Mesaj #4 gönderen skydiver » 1 on yıl 8 yıl önce (17.06.2008, 14:29)

MAC! yazdı:bende şunu belirtmek isterim ki her uçuş ayrı bir uçuştur,kimsenin başına ne geleceğini kimse bilemez. unutulmamalı ki havacılıkta kurallar kanla yazılıyor..


Demek ki kurallara uyulursa her uçuştaki kaza ihtimali minimuma iner. Bu sporda bu kadar kaderci olmamak gerektiğini düşünüyorum.

Kullanıcı avatarı
dragonfly
Mesajlar: 12
Kayıt: 13.06.2005, 19:16
Ad Soyad: Cüneyt Acar
Şehir: Bursa
Aldığı Beğeni: 0 / 0
Pilot Menüsü: 

Mesaj #5 gönderen dragonfly » 1 on yıl 8 yıl önce (31.08.2008, 15:40)

Kurallar kanla yazılmış ve olay bitmiştir. Artık kurallar bellidir. Yani kanla yazılan kurallara uyalım ki daha fazla kan dökülmesin.