Ormanlı kaza raporum.

Kaza raporlarınız buradan yayınlayabilir raporlara yorum yazabilirsiniz.

Moderatör: Moderatör Ekibi

Kullanıcı avatarı
Bertanismail
Ad Soyad: Bertan İsmail
Aldığı Beğeni: 4 / 0
Pilot Menüsü: 

Ormanlı kaza raporum.

Mesaj #1 gönderen Bertanismail » 9 ay 3 gün önce (10.09.2025, 08:36)

Kaza Raporu
Pilot: Bertan İsmail
Kanat: Sky Zoe 15
Tarih: 7 Eylül 2025

Marmara bölgesinde yağışların fazla olduğu bu dönemde uçuşa uygun ve tek boş günüm olduğu için Ormanlı bölgesine gitmeye karar verdim. Saat 12.00 civarı vardığımda rüzgâr şartları yaklaşık 35-40 km/saat hızındaydı. Yaptığım kısa bir değerlendirme sonucunda, pilotaj seviyemin bu hava şartlarına uygun olmadığına karar verdim ve kalkış yapmama kararı aldım.

Bu noktaya kadar her şey olması gerektiği gibiydi; hem pilotaj seviyemi hem de meteorolojik şartları değerlendirmiş, beklemeye başlamıştım. Ardından, tandem pilotlarının kobra kalkış metoduna oldukça hâkim olduklarını fark ettim. Bu tekniği çalışmak için bir arkadaşımın mini wing'ini ödünç aldım. Bu deneme hem yeni bir kalkış metodu öğrenmemi hem de benim için yeni olan bir kanat türünü tecrübe etmemi sağlayacaktı.

Çok kısa bir yer çalışmasından sonra, ani ve düşünülmemiş bir kararla bu sert havada mini wing ile uçuş yapmaya karar verdim. Kalkış henüz gerçekleşmeden, kanadı dengelemeye çalışırken fazla sol fren vermemle birlikte sürüklendim ve Ormanlı kalkış pistinin meşhur yarıklarına çarparak durabildim.

Çarpmanın ardından diğer pilotların da yardımıyla, kuşamımdan olabildiğince hareket etmeden kurtuldum ve 112'den destek istedik. Bir sağlık profesyoneli olmamdan dolayı, profesyonel yardım gelene kadar sabit kalmanın en doğru karar olduğunu biliyordum. Kırk dakika bekleyişin ardından önce ambulans, daha sonra da helikopter ambulansla hastaneye sevk edildim. Sonuç olarak, omurga kemiklerimde üç kırık ve kalçamda geniş bir hematomla bu durumu atlattım.

Özetle, bu güne kadar hep güvenli alanımda kalarak ne kanadımla ne havayla ne de kendi pilotaj seviyemle risk almamıştım. Sayısız kez kalkışta kendimi güvende hissetmediğim için uçmadan eve döndüm. Bu kazanın temel sebepleri; birincisi, bilmediğim bir kanatla yeterince yer çalışması yapmadan uçmaya çalışmam. İkincisi ise, kendi limitlerimi bildiğim halde havayla inatlaşmamdan kaynaklandığını düşünüyorum.

Bu hatayı başka pilotların yapmaması ve hepimize tecrübe olması dileğiyle.
IMG-20250907-WA0011.jpg
IMG-20250908-WA0006.jpg

Son beğenen bulobey

Kullanıcı avatarı
ert
Ad Soyad: Ertan Özcan
:
150+ Club
Aldığı Beğeni: 6 / 0
Pilot Menüsü: 

Ormanlı kaza raporum.

Mesaj #2 gönderen ert » 9 ay 3 gün önce (10.09.2025, 12:06)

Geçmiş olsun.

2 hafta önce ben de benzer hisleri yaşadım Ormanlı'da. Kuşanmış vaziyette 1 saat bekledim rüzgar sert diye. 30 falan esiyordu. Tandemciler pıtır pıtır kalktılar. Galiba çok tırsağım diye kendimden şüphe ettim :) Sonra tandemci arkadaşların desteği ve gazı ile kalktım, neyseki problem çıkmadı.

Son beğenen bulobey

Kullanıcı avatarı
Gurbet Kusu
Ad Soyad: Tamer Akkoyunlu
Aldığı Beğeni: 37 / 0
Pilot Menüsü: 

Ormanlı kaza raporum.

Mesaj #3 gönderen Gurbet Kusu » 8 ay 1 hafta önce (01.10.2025, 11:41)

[quote="

rüzgâr şartları yaklaşık 35-40 km/saat hızındaydı. [/quote]

Gecmis olsun insallah cabuk iyilesirsin. Rüzgarin saatteki hizi max 25 km/h yi gecince kalkis kesinlikle saglikli olmayabilir.
Ben 20 km/h yi gecince kanatlarin yanlarinin kapatilarak sadece önde bir aciklik birakilarak vede yanimizda bu isten anlayan yardimci biri oldugu halde (acil durumda kanadi kapatabilecek veya geri gidersek bizi öne itebilecek kabiliyet ve bilgide biri) kalkis yapilmasinin egitime alinmasi gerektigine inaniyorum.
Belki yahu 20 km/h hicbirsey denilebilinilir, dogrudur amma unutmamak lazimki kanadi kaldirirken aniden gelen sert rüzgar veya termik rüzgarini da göze almak lazim
Kele hele 35-40km/h :scared: uyy uyy uyyy ? söyle düsünüyorum, normalde zaten 35-40 km/h parasütün öne ucus hizi var
bu demekki kalkis olsa olsa dikine olacak 8) . Helede ani gelen bir extra rüzgar(mesela termik rüzgari) sizi alip geri firlatacaktir.
Belki tandemciler agirliktan dolayi geri sürüklenmiyorlar, belki havanin tam sakin oldugu anda kanat cekiyorlar, bilemiyorum amma bircok kalkis pistinde tandemcilerin de geriye sürüklendiklerine sahit olmuslugum var

tekrar gecmis olsun diyorum, Allah tekrarindan sakindirsin.

Son beğenen bulobey